Translate?

Preventieve hulp

Als u last hebt van beginnende psychische klachten is het belangrijk om dat serieus te nemen. Zorg goed voor uzelf, praat erover en zoek steun.

Preventie

Preventie betekent voorkómen. Preventieve hulp helpt u om te voorkomen dat uw psychische klachten erger worden. Prezens (onderdeel van GGZ inGeest) biedt coaching om hiermee om te leren gaan: wat kunt u doen als de spanning, angst of somberheid teveel wordt?

In deze animatie maakt u kennis met Prezens-preventie. Het aanbod is erop gericht uzelf te versterken. Gesprekken zijn mogelijk op locatie en via telefoon of beeldbellen. Het is gratis en er is geen verwijzing nodig.

U hebt geen verwijzing nodig.

U kunt bij ons terecht voor

Heeft u vragen over uw mentale gezondheid? Heeft u last van stress, somberheid of angst? Wilt u weten wat u zelf kunt doen?

In een persoonlijk adviesgesprek kunt u vragen stellen en uw verhaal vertellen. U krijgt informatie, tips en advies over wat u zelf kunt doen en welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn.

Tip
Wacht niet te lang.
Door in een vroeg stadium aan de slag te gaan, voorkomt u dat klachten erger worden.

Praktische informatie
Kosten: gratis
Duur: max. 60 minuten. Zo nodig zijn vervolggesprekken mogelijk.
Hoe: fysiek op één van onze locaties, via videobellen of telefonisch.

Last van stress? Slaapt u slecht? Bent u angstig of somber? Laat u coachen! Iedereen heeft wel eens moeilijke periodes in zijn of haar leven.

Wilt u leren hoe u hiermee kunt omgaan en hoe u meer grip kunt krijgen op uw situatie? Denk dan eens aan één of meerdere coachingsgesprekken bij Prezens.

In maximaal 3 coachingsgesprekken bespreekt u uw klachten met een van onze deskundige coaches. U krijgt tips om om te gaan met uw klachten of stressvolle situaties. U krijgt informatie en leert hoe u beter voor zichzelf kunt zorgen. Samen met u kijken we wat voor u de beste aanpak zou kunnen zijn. U krijgt ook opdrachten mee naar huis. Hiermee leert u zich voor te bereiden op een moeilijke periode en wat u kunt doen om uw veerkracht te versterken.

U bepaalt zelf waarmee u binnen de coachingsgesprekken mee aan de slag wilt. Enkele voorbeelden:

Hoe houd je het hoofd koel tijdens corona?
Roept corona angst of somberheid op? Zorgt het voor eenzaamheid of (financiële) stress? Slecht slapen? Ontstaan er ruzies in huis of verveling? Kortdurende coaching helpt u het hoofd koel te houden.

Voor onze online zelfhulp-trainingen speciaal tijdens de corona-crisis, klikt u hier.

Familiespreekuur
Hebt u een familielid of naaste met psychische problemen of met autisme? Dan loopt u rond met veel twijfels, zorgen, gedachten en gevoelens. Tijdens het familiespreekuur bespreekt u alles waar u mee zit.

Studiestress
Je studeert en merkt dat je steeds meer gaat opzien tegen tentamens. Je bent bang om te falen en studeren wordt daardoor steeds minder leuk. Of je merkt dat het plannen je lastig afgaat. Je hebt de neiging het studeren uit te stellen waardoor je in de problemen komt als je tentamens dichterbij komen.

T 088 788 5015
E preventie@prezens.nl (tip: veilig e-mailen)

Soms heeft u klachten waar u alleen niet uitkomt. U hebt last van stress en spanning, u voelt zich onzeker, somber of angstig. Of u heeft een chronische ziekte die het moeilijk maakt van het leven te genieten. Prezens heeft diverse cursussen die u kunnen helpen weer meer te genieten van het leven en vaardigheden te leren om met uw problemen om te gaan.

De cursus Dit is jouw leven leert u verschillende technieken uit de positieve psychologie. Hierin staat centraal het (weer) leren genieten van het leven en uzelf ontplooien. Ook het geven van betekenis aan uw leven en verbinding met anderen ervaren komen aan bod.

De cursus Voluit leven, gebaseerd op de ACT, gaat over het leren accepteren van moeilijkheden in uw leven, waardoor er ruimte ontstaat. Want psychische klachten zoals angst, een leeg gevoel of vermoeidheid, horen soms bij het leven en zijn niet allemaal oplosbaar.

De cursus Leven met een chronische ziekte helpt u stappen te zetten op uw eigen tempo en manier. Daarbij werkt u aan thema’s als het benutten van uw mogelijkheden, hulp vragen en omgaan met onbegrip.

Bij onze Mindfulnesstraining leert u om bewust en met aandacht te leven in het moment zelf, zonder oordelen. Dat maakt het leven interessanter, levendiger en plezieriger. Daarnaast geeft de training handvatten in het werken aan een grotere balans, ook bij moeilijke en ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen.

Bij de cursus Positief zelfbeeld onderzoekt u hoe uw zelfbeeld is ontstaan en leert u technieken om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen. Thema’s als positieve eigenschappen ontdekken, omgaan met (zelf)kritiek en perfectionisme komen aan bod.

Zoek een cursus die u helpt.

Wanneer u een familielid of naaste hebt met psychische problemen, heeft dit ook invloed op hoe u zich voelt. Waar begint en eindigt uw zorg? Waar kunt u heen met uw eigen gevoelens? Hoe zorgt u dat u zelf op de been blijft?

Of u nu (ex)partner, ouder, broer/zus, kind of andere naasten bent: als de zorg voor die ander te veel wordt bent u welkom bij Prezens. Wij bieden cursussen, bijeenkomsten en een familiespreekuur (individuele gesprekken) om u te helpen.

Zoek een cursus die u helpt.

Heb jij een vader of moeder die heel verdrietig of bang is? Of doet je vader of moeder heel anders dan andere vaders of moeders? Als jouw ouders psychische problemen hebben, willen we jou ook graag helpen. Je leeftijd maakt niet uit. Ook als je 31 jaar bent, blijf je iemands kind.

Ons aanbod speciaal voor kinderen en ouders.

MamaKits geeft ondersteuning bij emotionele of psychische klachten rond zwangerschap en bevalling.

U bent zwanger of net bevallen. U had verwacht u goed te voelen, maar u bent angstig, somber of onrustig. Of u heeft last van allerlei emoties: boosheid, verdriet, twijfels, irritatie. U herkent uzelf niet meer.

Veel vrouwen hebben in deze periode emotionele of psychische klachten, net als u. Dat is niet gek. U maakt in korte tijd allerlei lichamelijke, hormonale en emotionele veranderingen door. Ook kunt u te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen.

Misschien is het een moeilijk traject om zwanger te worden, of heeft u een zware zwangerschap of bevalling. Uw kindje is te vroeg geboren of heeft een handicap. Wellicht heeft u zorgen omdat u eerder depressief of angstig bent geweest. Praat erover!

Uw partner weet misschien niet goed wat hij of zij moet doen om u te steunen. Uw omgeving verwacht een gelukkige (aanstaande) moeder. Daarom vindt u het moeilijk om te praten over uw klachten. Dat moet u juist wel doen! MamaKits helpt u hierbij met een breed aanbod: van advies tot behandeling, individueel of in een groep.

Kom in ieder geval langs voor een adviesgesprek. Ook als u niet zeker weet of MamaKits iets voor u is. Dit gesprek is gratis, u kunt snel terecht en u hebt er geen verwijzing voor nodig. U kunt al uw vragen stellen en we kijken wat u nodig heeft. Uw partner is ook welkom.

Bel ons gerust als u meer wilt weten, of maak meteen een afspraak met MamaKits. Voor een adviesgesprek kunt u terecht in Haarlem Zuid en Noord, Hoofddorp, Amsterdam en Amstelveen. Eventueel kan dit gesprek per telefoon plaatsvinden. Ook papa’s kunnen bij MamaKits terecht.

T 088 788 5055
E mamakits@prezens.nl (met vermelding van telefoonnummer en woonplaats) (tip: veilig e-mailen)

Is een dierbare overleden of heeft u een ander verlies meegemaakt? Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het omgaan met dit verlies? Dan bent u welkom bij Soelaas.

Soelaas biedt begeleiding bij het overlijden van een dierbare en bij ander ingrijpend verlies. Bijvoorbeeld verlies van (lichamelijke of psychische) gezondheid, verlies van werk,onvrijwillige kinderloosheid, het verlies van contact met een (klein)kind en het verlies van kinderen die geen contact meer met een ouder (kunnen of mogen) hebben.

Ook familieleden en direct betrokkenen (mantelzorgers) kunnen rouwen om het verlies van gezondheid van hun naaste.

Bij Soelaas krijgt u informatie over het proces van rouwen. Ook geven wij u praktische tips hoe u omgaat met verlies. Zo vergroot u uw veerkracht en balans. U krijgt beter grip op uw gevoelens.

U kunt bij Soelaas terecht voor 3 individuele gesprekken. Daarnaast kunt u of uw kinderen deelnemen aan verschillende ondersteuningsgroepen zoals de Ondersteuningsgroep voor nabestaanden na zelfdoding, de groepen voor kinderen die een dierbare hebben verloren de KERS-groep (7-12 jaar) en Jongeren in Rouw (12-19 jaar) en de Ondersteuningsgroep voor mensen die met familieleden hebben gebroken.
De individuele gesprekken en de ondersteuningsgroepen zijn gratis. U heeft geen verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Mail of bel voor meer informatie en/of een afspraak:
T 088 788 5015
E soelaas@prezens.nl (tip: veilig e-mailen)

Bij Prezens kunnen mensen met een migratieachtergrond terecht voor een divers aanbod van cursussen, voorlichtingen en psycho-educatie bijeenkomsten.

Liever bewegen dan moe
Als u zich vaak somber voelt, kan het moeilijk zijn om in beweging te komen. Bewegen is goed tegen stress, somberheid en lichamelijke klachten. Liever bewegen dan moe is een training van 8 bijeenkomsten van 2 uur.

In deze cursus gaan we sportief bewegen met een groep. Het (weer) plezier krijgen in bewegen staat voorop. Daarnaast leert u meer over een gezondere leefstijl en krijgt u tips over psychische gezondheid. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: ontspannen, positief denken, slaapproblemen en gezonde voeding.

Familieleden en naasten van mensen met een psychose
Deze groep is bedoeld voor Nederlands-Marokkaanse familieleden van cliënten met psychoses. Heeft u een kind, partner, broer, zus of ander familielid met psychoses? En wilt u meer weten over de ziekte en het gedrag van uw familielid?

In deze cursus, waarin we zowel Arabisch als Nederlands spreken, bespreken we hoe u met uw familielid kunt omgaan. U leert mensen kennen die net als u een familielid hebben met psychoses.

Gezonde geest in gezond lichaam
Deze reeks voorlichtingen voor mensen met een Nederlands-Marokkaanse (Arabische) achtergrond, bestaat uit 2 delen. In de eerste 5 bijeenkomsten ligt het programma vast. U krijgt voorlichting over psychische problemen zoals stress, angst, piekeren en depressie. Ook bespreken we het verband tussen psychische problemen en lichamelijke problemen (zoals diabetus, chronische pijn) en krijgt u tips en adviezen voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Tijdens de tweede reeks van 5 bijeenkomsten bespreken we onderwerpen die aangedragen zijn door de groep zelf. Bijvoorbeeld: hoe ga ik om met problemen in de familie, opvoedingsproblemen, zorgen door corona en moeite met assertiviteit (nee zeggen).

Op weg met veerkracht
Voor migranten is ouder worden in Nederland een uitdaging. Dit kan te maken hebben met allerlei zaken (gezondheidsproblemen, financiële problemen, eenzaamheid, heimwee). In deze cursus leert u aan de hand van verschillende werkvormen en thema’s om met meer veerkracht in het leven te staan. Goed en gezond ouder worden staat centraal. De cursus is bedoeld voor mensen vanaf 65 jaar, we komen 7 keer bij elkaar.

Gouden mannen
Gouden mannen is speciaal voor mannen die alleen zijn door verschillende gebeurtenissen zoals verlies van werk of gezondheid. Vaak hebben zij ook moeite met de taal of met het gebruik van de computer. Bij Gouden mannen gaan we aan de slag met thema’s als positieve gezondheid en worden taal- en computerlessen gegeven. Het programma start ieder half jaar en wordt aangeboden door verschillende organisaties. Aanmelden kan via www.goudenmannen.nl.

Voorlichtingen in de wijk voor migranten
Voorlichtingen in de wijk zijn bedoeld voor Nederlands-Turkse en Nederlands-Marokkaanse mannen of vrouwen of gemengde groepen van de eerste, tweede en derde generatie. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn:

  • inzicht krijgen in relatie tussen lichamelijke klachten en spanningen
  • informatie over mogelijke behandelingen voor psychische problemen en het belang van preventie
  • empowerment; inzicht in eigen mogelijkheden om draagkracht te versterken