Hoe krijg ik hulp?
Hebt u last van psychische klachten en hebt u daar hulp bij nodig? Bij GGZ inGeest zoeken we samen met u een oplossing die bij u past. Lees wat u kunt doen om hulp te krijgen.
Hulp van GGZ inGeest
U wilt uw psychische klachten natuurlijk snel onder controle krijgen. Uw behandeling bij GGZ inGeest leert u zo goed mogelijk met uw problemen om te gaan. We kijken ook naar andere zaken waar u moeite mee hebt. Bijvoorbeeld op uw werk, met uw studie of privé.
1. Waar moet ik beginnen?
U hebt besloten om hulp te zoeken en wilt weten welke oplossingen er zijn en bij wie u terecht kunt. Bij GGZ inGeest zijn er verschillende mogelijkheden om aan uw klachten te werken. Ook als u geen brief hebt van uw huisarts.
2. Hoe meld ik me aan?
Wilt u zich bij ons aanmelden om uw psychische klachten te behandelen? Dat kan als u een verwijsbrief van uw huisarts hebt. Wanneer u aangemeld bent, komt u op een wachtlijst te staan. We maken zo snel mogelijk een afspraak met u voor een eerste gesprek.
3. Hoe gaat het eerste gesprek?
U hebt zich aangemeld voor een behandeling en uw eerste gesprek komt er bijna aan. Om u voor te bereiden, wilt u er meer over weten. Dit gesprek is een kennismaking waarbij u vertelt over uw klachten. Samen maken we een plan voor uw behandeling.
4. Wat komt er kijken bij mijn behandeling?
Kiest u voor een behandeling bij ons, dan komt er veel nieuws op u af. U hebt misschien vragen over uw behandelplan, uw verzekering of uw rechten en plichten. We hebben alle informatie over uw behandeling op 1 pagina gezet.
5. Wordt mijn zorg vergoed?
Wanneer u in behandeling bent bij GGZ inGeest wordt uw behandeling (meestal) vergoed door uw zorgverzekeraar. Toch kan het zijn dat u een rekening (factuur) ontvangt. Uw zorgverzekeraar brengt het eigen risico in rekening. Het eigen risico is verplicht. Voor 2024 is dit bedrag vastgesteld op 385 euro. U kunt uw eigen risico vrijwillig verhogen naar 885 euro. U betaalt dan een lagere premie.,
Heeft u vragen over uw rekening? Wij hebben de meest voorkomende vragen en antwoorden onder elkaar gezet. Heeft u een andere vraag of wilt u een overzicht van de geregistreerde consulten, dan kunt u mailen naar onze afdeling zorgadministratie: zorgadministratie@ggzingeest.nl
Ieder jaar maken GGZ inGeest en zorgverzekeraars afspraken over de vergoeding van uw zorg. We hebben in een overzicht gezet met welke zorgverzekeraars we op dit moment afspraken hebben gemaakt.
Heeft u vragen over uw zorgverzekering? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
6. Wat gebeurt er na mijn behandeling?
Uw behandeling sluiten we alleen af na overleg met u. Veel mensen vinden het een opluchting als hun behandeling stopt. Ook is het soms spannend. U kunt veel doen om uzelf te helpen en te voorkomen dat het weer slechter met u gaat.
Veelgestelde vragen
Het is niet mogelijk om van tevoren te zeggen wat een intake en/of behandeling gaat kosten. De kosten zijn afhankelijk van aantal, soort en duur van de geregistreerde consulten. Het is meestal niet mogelijk om precies te voorspellen hoeveel consulten nodig zullen zijn voor een volledige behandeling.
Een declaratie wordt ingediend op basis van de ontvangen consulten en kan daarnaast ook de tarieven bevatten voor opnamedagen of toeslagen voor specialistische interventies.
De zorg wordt vergoed uit het basispakket. Wel betaalt u eerst uw eigen risico. Mocht u vragen hebben over uw eigen risico en de hoogte ervan, neem dan contact op met uw verzekeraar.
De tarieven voor o.a. behandeling en verblijfsdagen zijn te vinden op de website van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit).
Meestal betaalt uw zorgverzekering uw behandeling bij GGZ inGeest. De kosten vallen wel onder uw eigen risico. Dat kan betekenen dat u een deel zelf moet betalen.
- Wilt u weten hoe hoog uw eigen risico is? Neem contact op met uw zorgverzekeraar.
- Algemene informatie over het eigen risico vindt u op de website van de rijksoverheid.
- Met ingang van 2022 is de financiering van de zorg veranderd. U leest hier meer over op de website van rijksoverheid.
Soorten hulp
De soort hulp die u bij GGZ inGeest krijgt hangt af van de ernst van uw klachten. Soms kunt u zelf aan de slag of kort in behandeling. Voor zwaardere klachten hebt u meestal langer hulp nodig.
Op de pagina Soorten hulp vindt u uitleg over de verschillende soorten hulp die GGZ inGeest biedt:
- Hulp bij beginnende psychische klachten (preventieve hulp, hier hebt u geen verwijzing voor nodig)
- Korte en minder intensieve behandeling (basis-ggz)
- Poliklinische hulp (specialistische ggz)
- Dagbehandeling (specialistische ggz)
- Hulp door een FACT-team, ACT-team of VIP-team (specialistische ggz)
- Opname in een kliniek (specialistische ggz)
Onze zorg: voorbeelden van behandelingen die we vaak geven
Als u lichte klachten hebt, kunt u zelf een cursus of training kiezen en volgen. Als u zwaardere of ernstige klachten hebt, kijkt u samen met uw behandelaar welke zorg (behandeling) voor u het meest geschikt is. Onderaan de pagina Soorten hulp hebben we voorbeelden van trainingen en therapieën die we vaak geven voor u op een rij gezet.