Translate?
Bijeenkomst, Cursus, Jeugdpreventie, Preventie

Kinderen en Rouw Samen (KERS)

De groep Kinderen en Rouw Samen (KERS) is bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar van wie een ouder of ander gezinslid is overleden (langer dan 3 maanden geleden), en die behoefte hebben aan erkenning en ondersteuning van het verlies.

  • Jeugd, 8-12 jaar

Wat gaan we doen?

In de KERS-groep zitten kinderen waarvan iemand in de nabije omgeving is overleden. Dat kan een vader, moeder, broer(tje) of zus(je) zijn of bijvoorbeeld een opa of oma. Het is heel verdrietig als iemand doodgaat en elk kind gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om. Alle kinderen die een extra steuntje kunnen gebruiken in het rouwproces, zijn welkom bij de KERS-groep.

Wanneer kinderen iemand in hun familie verloren hebben, verandert er nogal wat in hun leven. Thuis worden veel dingen anders: een lege stoel, andere sfeer, andere taken. Soms voelen kinderen zich verantwoordelijk voor hun verdrietige ouder(s).

Vaak vinden kinderen het fijn om naar school te gaan, omdat daar weinig veranderd is. Kinderen hebben steun nodig van hun naaste omgeving: hun gezin, familie of school. Als de omgeving die steun niet voldoende kan bieden of als een kind een extra steuntje kan gebruiken in het rouwproces, dan kan het kind meedoen aan de KERS-groep.

In de KERS-groep hebben we het over 4 thema’s:

  • beseffen dat iemand echt dood is,
  • omgaan met je gevoelens,
  • verder leven terwijl je iemand mist en met je herinneringen aan iemand
  • leven oppakken met de overledene in je hart.

De kinderen krijgen allerlei oefeningen over deze thema’s, zoals tekenen, de verliesboom, vragen stellen, fotospel, de wegwijzer, filmfragmenten, troostkaartjes, een dromenvanger, en flessenpost. Het is belangrijk dat het kind iedere week aanwezig kan zijn, voor zichzelf maar ook voor de andere kinderen.

Ontmoetingsmiddag 7-12 jaar

Op 29 mei is er weer een ontmoetingsmiddag voor kinderen van 7-12 jaar. Deze staat los van de groep. Kinderen kunnen op deze middag ontspannen samen zijn en ervaringen uitwisselen.