Speciaal voor kinderen en ouders

Als ouder wil je graag dat je kind geen last heeft van jouw problemen. Als kind merk je dat er iets met één van je ouders aan de hand is. Wij bieden hulp en steun aan ouder(s) én kinderen.

Je bent óók ouder

Als je somber bent of angstig en je bent ook ouder, dan kan dat een extra zorg zijn. Je kunt even niet de ouder zijn die je wilt zijn. Ook wil je niet dat je kinderen weten dat er iets aan de hand is of dat je kinderen zich zorgen gaan maken over jou.

Kinderen merken altijd dat er iets is. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer ze denken dat het hun schuld is. Daarom vinden wij het belangrijk om de kinderen te vertellen wat er aan de hand is. Ook willen we jou als ouder helpen. Dit neemt zorg weg bij jou als ouder en je kind(eren).

Maandelijks organiseren we bijeenkomsten over ouderschap. In deze bijeenkomst praten met elkaar over wat er goed gaat bij het opvoeden en wat u moeilijk vindt. Partners zijn ook welkom.

pieter

Mijn vader kon vroeger ineens heel kwaad worden. Ik deed altijd heel stil in huis om hem niet boos te maken. Door de informatie en steun die ik heb gekregen, begrijp ik nu dat deze boosheid niets met mij te maken had. Het kwam door zijn ziekte.

Pieter

Groepen voor kinderen

U bent belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van uw kind. Maar soms lopen dingen anders dan verwacht. U of uw (ex)partner heeft psychische problemen. Uw kinderen groeien dus op in een gezin waar het net iets anders aan toe gaat dan in andere gezinnen.
Kinderen merken het altijd als het niet goed gaat met hun ouder(s). ook al merkt u zelf niet zoveel bijzonders aan uw kinder(eren), ze hebben vaak veel door en reageren daar op hun eigen manier op. Hierdoor lopen zij risico om zelf ook problemen te ontwikkelen, nu of later. Een preventieve groep kan u en uw kinderen steunen. Juist ook als uw kind (nog) geen problemen heeft.

De groepen
In Haarlem en Hoofddorp starten we dit jaar de volgende groepen:
Piep zei de Muis, voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar
Doe Praat groep, voor kinderen van 8 tot 12 jaar
Time 4 U, voor jongeren van 13 tot 18 jaar

Kijk op de website jeugdpreventieamsterdam voor het groepsaanbod in Amsterdam.
Lees hier onze folders voor kinderen en ouders.

Wat helpt?

Wanneer je vader of moeder ziek wordt, kunnen er veel dingen veranderen. Mama ligt misschien wel veel in bed of huilt veel. Of papa is erg afwezig en stil. Waar komt het door? Is het jouw schuld? Wat kun jij doen om te helpen? Hoe zorg je goed voor jezelf?

Praat met iemand in je buurt. Een buurvrouw bijvoorbeeld, of een leerkracht op school of een vriend. Je kunt ook bellen of appen met de kindertelefoon.

Het is heel belangrijk dat jij leuke dingen blijft doen. Ga naar een vriendin, ga sporten of besteed tijd aan een hobby. Ook als dit moeilijk is omdat er thuis nog van alles moet gebeuren omdat je vader of moeder het zwaar heeft.

KOPP is een afkorting voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. In een KOPP-groep ontmoet je kinderen die net als jij een ouder hebben met psychische problemen.

In een groep kom je een paar keer per jaar bij elkaar. Er zijn verschillende groepen voor verschillende leeftijden. Kijk op de website jeugdpreventieamsterdam.nl wanneer er een groep bij jou in de buurt is.