Jaarcongres Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NTvP)

Oog voor meer dan PTSS

26 april 2018

De meeste mensen maken in hun leven een traumatische gebeurtenis mee. Ook afgelopen jaar moesten bijvoorbeeld veel mensen op de vlucht door oorlogssituaties. Dichterbij huis waren er terroristische aanslagen en traden mensen naar buiten met #metoo.

Ook andere klachten
Sommige mensen krijgen na een traumatische gebeurtenis een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Heel lang werd PTSS behandeld zonder dat er gekeken werd of mensen nog andere klachten hadden.

Maar vaak hebben mensen veel meer klachten dan alleen PTSS. Dan hebben ze bijvoorbeeld ook een depressieve stoornis, een dissociatieve stoornis, seksuele problemen, een persoonlijkheidsstoornis, verslaving of psychose.

Behandeling van (complexe) posttraumatische stresstoornissen bij GGZ inGeest
Bij GGZ inGeest is 2 jaar geleden onderzoek (TOPSS-pilot) gedaan naar klachten die te maken hadden met trauma en persoonlijkheid. Daar kwam uit dat zeker tweederde van de patiënten met een persoonlijkheidsstoornis ooit een PTSS heeft gehad. Daarom werken de zorglijnen complex trauma en persoonlijkheidsstoornissen intensief samen en zijn er nu betere behandelmogelijkheden.

Congres 'Oog voor meer dan PTSS'
Op donderdag 31 mei 2018 organiseert de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NTvP) haar jaarlijkse congres. Het onderwerp is dit jaar 'Oog voor meer dan PTSS'.

"Kom naar het congres en kijk met ons mee naar effecten van comorbiditeit en heterogeniteit in reacties op psychotrauma. Blik met ons terug op het meest recente wetenschappelijke onderzoek en kijk met ons mee in de toekomst waar wij bouwen aan betere kennis en kunde op het gebied van psychotrauma. Heb oog voor meer dan PTSS!"

Keynotespeakers zijn:

  • dr. Kathleen Thomaes - psychiater, VUmc Psychiatrie en Sinai Centrum, Amsterdam
  • prof.dr. Mark van der Gaag - hoogleraar Klinische Psychologie; hoofd Psychose onderzoek, Vrije Universiteit Amsterdam; Parnassia Den Haag
  • Kees Moeliker - European Bureau Chief, Improbable Research
  • dr. Maggie Schauer - klinisch psycholoog, Universität Konstanz, Duitsland

Voor wie
Het congres is bedoeld voor psychiaters, (klinisch, neuro- en gz-)psychologen, psychotherapeuten, (sociaal en psychiatrisch) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en degenen die daarvoor in opleiding zijn. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom!

Kijk voor meer informatie over de preconference workshops op 30 mei en het programma van het congres zelf op 31 mei in de bijlagen.

bron: Origineel

printen