Translate?

5. Wat gebeurt er na mijn behandeling?

U staat er niet ineens alleen voor als uw behandeling bij ons afloopt. We steunen u ook na uw behandeling. En u kunt uzelf helpen. Zo voorkomt u nieuwe klachten of een terugval.

Het einde van uw behandeling

Het is belangrijk moment als uw behandeling afloopt. Sommige mensen vinden het eng om zonder behandelaar verder te gaan. Misschien bent u er juist helemaal klaar voor. Voor het eind van uw behandeling bespreekt u met uw behandelaar hoe het is gegaan.

U kijkt samen met uw behandelaar of u uw doelen met de behandeling heeft gehaald. Ook praat u over de steun die u wilt blijven krijgen.

Uw behandelaar geeft u advies waar u naartoe kunt. We vinden het belangrijk dat u steun houdt en niet terugvalt. Ook als u niet meer bij ons komt.

Praat met uw huisarts

U hoeft na uw behandeling niet ineens alles zelf te doen. Uw behandelaar zorgt ervoor dat u de steun krijgt die u nodig hebt om niet opnieuw klachten te krijgen. Na uw ontslag biedt bijvoorbeeld uw huisarts hulp. In 1 of meer gesprekken bespreekt u hoe u zich voelt en wat u nodig hebt.

Als u een nieuwe behandeling krijgt, bespreken we bij wie u die krijgt en wie uw contactpersoon wordt.

Uw huisarts is altijd op de hoogte

Hebt u zichzelf aangemeld met een brief van de huisarts? Wij vertellen uw huisarts als uw behandeling is afgelopen.

Kreeg u de brief van een andere arts? Dan nemen we contact op met die arts én uw huisarts.

Het liefst geven we uw arts ook informatie over wat u hebt, welke medicijnen u slikt en andere belangrijke gegevens. We doen dat alleen met uw toestemming.

Wat kan ik zelf doen als mijn behandeling is afgelopen?

Uw huisarts is niet de enige bij waar u naartoe kunt voor steun na uw behandeling. U kunt uzelf ook helpen.

Volg één van onze cursussen of bijeenkomsten. Daar ontmoet u mensen met dezelfde klachten en krijgt u advies van een behandelaar over uw psychische problemen.

Bij de Herstelacademie kunt u cursussen, trainingen en workshops volgen die u helpen uw leven weer op de rit te krijgen. U kunt ervaringen uitwisselen met andere cursisten. Vaak herkennen cursisten veel in elkaars verhalen. Dat geeft hoop, troost, steun en kracht.

Kijk op de website van de Herstelacademie.

Op de website Herstel werkt! vindt u activiteiten en cursussen en kunt u opleidingen volgen die het mogelijk maken om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan.

Wilt u wat u geleerd hebt door uw eigen ervaringen inzetten voor anderen? Kijk dan eens op de website van TEAM ED.

TEAM ED werkt met ervaren ervaringsdeskundigen. Dat zijn mensen die genoeg afstand hebben genomen van hun eigen problemen om anderen te kunnen helpen. De ervaringsdeskundigen hebben ervaring in het (over)leven in moeilijke situaties en kunnen daardoor anderen in moeilijke situaties goed begrijpen en aanspreken.

Uw mening over de behandeling

Soms hebben wij ook advies nodig. Dat helpt ons om mensen met psychische klachten beter te steunen. Als uw behandeling is afgelopen, vragen we uw mening over onze zorg. U mag eerlijk zeggen wat u van uw behandeling en van uw behandelaar vond. Zo leren we van u en verbeteren we onze zorg in de toekomst.

Tim004KS

Na de behandeling begint het herstel pas echt. Dan moet je weer ontdekken wie je bent. Ik heb de cursus ‘Werken met eigen ervaring gedaan’. Het heeft mij zelfvertrouwen en zelfwaardering gegeven. Ik gebruik mijn ervaringen nu in mijn werk voor GGZ inGeest. Ik ondersteun mensen bij hun herstel. Dan gaat het over de zin van het leven en over hun talenten en kwaliteiten. Welke cursussen kunnen wij aanbieden? Dat moet aansluiten bij de wensen van onze cliënten. Het voelt goed dat ik zo wat voor anderen kan betekenen.

Tim Kreuger, ervaringswerker en aanjager herstel GGZ inGeest

Veelgestelde vragen

We zijn door de wet verplicht om uw gegevens na uw ontslag 15 jaar te bewaren. Daarna vernietigen we de gegevens. Bent u gedwongen opgenomen geweest? Documenten die zijn gemaakt omdat dat volgens de wet moet, vernietigen we na 5 jaar. Uw behandelaar kent de regels en kan uw vragen hierover beantwoorden.