Translate?

Spanningen en stress

Piekeren, stress, somberheid of angst. Iedereen heeft er weleens last van. Als deze klachten langer duren of erger worden, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Wij kunnen u helpen.

StressInGeest

Hebt u last van psychische klachten?

Veel mensen hebben last van psychische klachten. Iedereen ervaart wel eens lichte klachten zoals stress, piekeren, somberheid of slecht slapen. Vaak gaan deze klachten vanzelf weer over. Misschien hebt u klachten omdat u een moeilijke periode in uw leven doormaakt. Of omdat u zorgt voor iemand (bijvoorbeeld kinderen of familie), en dat zwaar voor u is. Wij bieden advies en hulp bij (lichte) psychische klachten.

Herkent u de volgende klachten of situatie?

 • Ik zit niet lekker in mijn vel, ik voel mij psychisch niet sterk
 • Ik heb last van stress, spanningen of onrust
 • Ik maak me veel zorgen, of pieker veel
 • Ik voel me somber of verdrietig
 • Ik voel me angstig
 • Ik slaap slecht
 • Ik heb psychische problemen die te maken hebben met mijn zwangerschap of bevalling
 • Ik ben familie of vriend van iemand die psychische problemen heeft
 • Ik heb iemand in mijn omgeving verloren door zelfdoding
 • Mijn vader of moeder heeft psychische problemen of is verslaafd
 • Ik ben de vader, moeder of verzorger van een kind met psychische problemen

Herkent u één of meerdere van deze klachten of situaties? Prezens Preventie (onderdeel van GGZ inGeest) helpt u verder.

Wij helpen u verder

We helpen u om beter met uw situatie en klachten om te gaan. Zo voorkomt u dat klachten erger worden.

Leren omgaan met stressvolle situaties

Wij bieden cursussen aan voor mensen met (beginnende) psychische klachten. Zoals bijvoorbeeld een cursus ‘minder piekeren’, ‘voluit leven’ of ‘leven met een chronische ziekte’. Ook kunt u zich aanmelden voor 1 of meerdere steunende gesprekken. Ons programma MamaKits biedt hulp bij klachten rond zwangerschap en bevalling. In Amsterdam hebben we aanbod voor kinderen, jongeren en ouders. Kijk hiervoor op de website jeugdpreventieamsterdam.

Steun voor familie, vrienden en andere betrokkenen

Voor familie en vrienden van mensen met psychische problemen hebben we een familiespreekuur (1 tot 3 gesprekken). Ook hebben we cursussen in groepen. Door ervaringen met elkaar te delen en informatie leert u beter om te gaan met iemand met psychische problemen. We hebben speciaal aanbod voor nabestaanden na zelfdoding.

shutterstock_736893301

Ik wilde minder stress, maar hoe? Ik had geen baan meer, ik wist niet wat ik wilde en voelde me daardoor steeds slechter. Ik was bang dat het alsmaar erger zou worden. Daarom begon ik met de cursus Voluit Leven. Ik ben nu levendiger, zeggen mensen om me heen.

Ginetta heeft last van stress
Lees het verhaal van Ginetta

U bent niet alleen

In de afgelopen 12 maanden had ongeveer 1 op de 5 mensen één of meerdere psychische aandoeningen. Angststoornissen komen het vaakst voor. Daarna komt depressie het vaakst voor. Voorkomen is beter dan genezen. Als u last hebt van (beginnende) psychische klachten is het belangrijk om dat serieus te nemen. Praat erover en maak gebruik van de ondersteuning en hulp. Het is wetenschappelijk bewezen dat preventie helpt.

Wat kan ik doen?

Hebt u last van (beginnende) psychische klachten? Bent u familie of vriend van iemand met psychische problemen? Zorg goed voor uzelf, praat erover en zoek hulp.

Hebt u lichte psychische klachten? Of bent u naaste van iemand met psychische problemen? Wij adviseren u over ondersteuning die bij u past. U kunt zich ook direct aanmelden voor een adviesgesprek. Dat kan telefonisch of op een locatie van GGZ inGeest.

Prezens is onderdeel van GGZ inGeest.

U weet wat uw klachten zijn en wilt graag snel aan de slag. Om aan onze cursussen of bijeenkomsten mee te doen hebt u géén verwijsbrief van uw huisarts nodig. Bekijk ons overzicht van activiteiten, cursussen en bijeenkomsten.

Op de website jeugdpreventieamsterdam vindt u informatie over ons aanbod voor kinderen, jongeren en ouders in Amsterdam. Naast informatie over ons preventie-aanbod kunt u zichzelf, uw kind of uw client op deze website meteen aanmelden.

Ben je tussen de 14 en 18 jaar, wil je meer weten over psychische gezondheid en woon je in Amsterdam? Dan kun je kijken op onze website Mindmasters.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen GGZ inGeest.