Translate?

PTSS-5

PTSS-5 is een intensieve vijfdaagse behandeling van posttraumatische-stressstoornis voor mensen vanaf 18 jaar die lijden aan PTSS of complexe PTSS. De intensieve behandeling moet in korte tijd herbelevingen, nachtmerries en andere PTSS symptomen verminderen.

Wat is PTSS?

Een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) is een lange, heftige stressreactie op een schokkende gebeurtenis: een trauma. U krijgt last van constante stress, herbelevingen, voelt zich extra waakzaam en u krijgt allerlei lichamelijke klachten. U voelt zich snel bedreigd en trekt zich terug. U verliest grip op uw dagelijkse leven. Als u PTSS hebt, blijft uw angst constant bestaan. Uw geest en lijf blijven rekening houden met gevaar dat er niet meer is. 

Hoe ziet de behandeling er uit?

Tijdens PTSS-5 wordt u vijf dagen specialistisch en gericht behandeld met de combinatie van EMDR en exposure therapie, aangevuld met sporten (psychomotore therapie, PMT) en psycho educatie. U wordt opgenomen op de PTSS-5 kliniek in Amstelmere. De opname is van zondagmiddag tot vrijdagmiddag. De groep bestaat uit maximaal zes personen.

Meer over EMDR
In deze behandeling zal de therapeut u vragen naar de belastende gebeurtenis en welk plaatje hierin nu nog het meest spanningsvol is. Terwijl u dit plaatje in uw hoofd houdt, krijgt u een afleidende taak aangeboden, bijvoorbeeld het volgen van een vingerbeweging of lichtje, en wordt de ervaren spanning steeds gevolgd door uw behandelaar. Er wordt steeds gewerkt met een set (serie) van afleidende stimuli waarna er even rust is en aan u wordt gevraagd wat er bij u boven komt. Dit kunnen gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties of andere beelden zijn.

Meer over Exposure
In exposure therapie haalt u de traumatiserende gebeurtenis tot in detail op uit uw geheugen. U vertelt precies wat u is overkomen met een focus op de meest moeilijke momenten. Deze beladen momenten (hotspots) worden steeds herhaald zodat u de ervaring krijgt dat u het aankan om deze ervaring te delen en de spanningsvolle lading af zal nemen. Dit doet u net zo lang totdat het een herinnering in het verleden is geworden, in plaats van een angstige verwachting in het heden. Uw angstniveau zal dalen en u herkrijgt vertrouwen. 

Voor wie is PTSS-5?

We bieden PTSS-5 behandeling aan mensen vanaf 18 jaar die lijden aan PTSS of complexe PTSS.  Er moet daarbij sprake zijn van meerdere trauma beelden of herinneringen en het moet mogelijk zijn om 5 dagen opgenomen te zijn. Wanneer er sprake is van bijvoorbeeld middelengebruik of ernstige suïcidaliteit kan iemand niet meedoen aan PTSS-5. 

Onderzoek naar PTSS-5

Bij deelname aan de PTSS-5 behandeling kunt u vooraf gevraagd worden om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. De beslissing hiertoe is geheel vrijwillig en heeft geen invloed op het kunnen deelnemen aan het behandelprogramma. Het doel van dit onderzoek is om de zorg voor cliënten met PTSS te verbeteren.

Aanmelden voor PTSS-5

Om in aanmerking te komen voor behandeling bij GGZ inGeest is een verwijzing nodig van uw huisarts. Cliënten die al in behandeling zijn bij GGZ inGeest kunnen door hun behandelaar worden aangemeld voor PTSS-5.

Meer informatie

Hebt u vragen over PTSS-5 of wilt u er advies over?

T 088 788 5015
E aanmelding@ggzingeest.nl