Translate?

Elektroconvulsietherapie (ECT)

Elektroconvulsie therapie is een behandeling die wij aanbieden op locatie De Nieuwe Valerius in Amsterdam. Op onze speciale ECT-behandelafdeling vinden er ongeveer 1500 behandelingen plaats per jaar. GGZ inGeest heeft veel ervaring met de indicatiestelling, de uitvoering van ECT, en adviezen over de nabehandeling.

Wat is ECT?

Hebt u last van een depressie of andere ernstige klachten? Dan spreken de cellen in uw hersenen niet meer goed met elkaar. Met ECT geven we uw hersenen een paar korte elektrische stootjes. Dit zorgt ervoor dat de cellen in uw hersenen beter met elkaar praten. Het doel hiervan is dat uw psychische klachten verminderen of verdwijnen. ECT is voor sommige mensen dan ook een belangrijk deel van hun behandeling en herstel.

Onder verdoving

Tijdens de therapie merkt u niets van de elektrische stootjes. U wordt onder verdoving gebracht en krijgt een medicijn dat uw spieren verslapt. Na niet meer dan 2 minuten wordt u wakker zonder dat u iets van de stoten hebt gevoeld.

Hoe vaak krijg ik ECT?

Gemiddeld krijgen mensen ECT 2 keer per week, 6 weken lang. Hoe vaak u het krijgt, ligt aan uw psychische klachten. U bespreekt dit van tevoren met uw behandelaar. Met een speciaal gesprek bereidt uw behandelaar u helemaal voor op de therapie.

Wat gebeurt er na de therapie?

Na de therapie slaapt u uit in een speciale kamer. Wanneer u wakker wordt, krijgt u wat te eten en drinken. Bent u weer fit, dan brengen we u naar uw afdeling of mag u met begeleiding naar huis. ECT is een deel van uw hele behandeling. Daarin staat ook hoe uw behandeling eruit ziet na de ECT. U krijgt bijvoorbeeld begeleiding van uw behandelaar en slikt medicijnen. Ook dit verschilt per persoon.

Voor wie is ECT?

ECT is voor mensen die last hebben van depressie, hallucinaties en andere ernstige psychische problemen. Zij krijgen deze therapie als andere behandelingen of medicijnen niet helpen bij hun herstel. In een aantal andere gevallen krijgt iemand ook ECT:

  • Als er geen tijd is met medicijnen te beginnen.
  • Als er geen tijd is te wachten op het effect van medicijnen.
  • Als iemand niet tegen medicijnen kan.

Of ECT geschikt is voor u, bespreekt u natuurlijk altijd met uw behandelaar.

Onderzoek naar ECT

Bij GGZ inGeest is onderzoek gecombineerd met regulier behandeling een vanzelfsprekend, zeker ook bij de afdeling neuromodulatie. Alle onderzoeken worden volgens wet en regelgeving vormgegeven en voldoen aan de eisen van de medisch-ethische toetsingscommissies.

Meer informatie over onderzoek bij ECT.

Aanmelden voor ECT

Wilt u zich aanmelden voor ECT? Dat kan alleen via uw behandelaar. Na de aanmelding onderzoeken we u om te controleren of u ECT kunt krijgen. Daarna komt u op een wachtlijst te staan.

Meer informatie

Hebt u vragen over ECT of wilt u er advies over? Neem contact op met onze afdeling:

020 788 5000
ECT@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Lees meer in onze folder: