Translate?

Neuromodulatie met rTMS en ECT

De afdeling neuromodulatie biedt twee behandelingen. Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) en Elektroconvulsietherapie (ECT). Op deze pagina's leest u hoe deze behandelingen werken en wanneer deze behandelingen helpend kunnen zijn.

Onderzoek

Bij GGZ inGeest is onderzoek gecombineerd met regulier behandeling vanzelfsprekend, zeker ook bij de afdeling neuromodulatie. Alle onderzoeken worden volgens wet en regelgeving vormgegeven en voldoen aan de eisen van de medisch-ethische toetsingscommissie.

Mocht u vragen hebben over onze onderzoeken, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Onderzoek bij rTMS

Momenteel loopt er een onderzoek naar de effectiviteit van rTMS bij somberheidsklachten in het kader van een bipolaire stoornis (T-Bide). Hoofdonderzoeker is dr. E. van Exel.
Wij werken met verschillende onderzoekscentra samen, waaronder Amsterdam UMC, locatie VUmc. Tevens zijn wij aangesloten bij NEDKAD, werkgroep rTMS.
DD554650

Onderzoek bij ECT

Momenteel lopen er een onderzoeken naar:
  • De mate en de ernst van de bijwerkingen van ECT bij en hoe deze verminderd kunnen worden (RECALL); senior onderzoeker is dr. D. Rhebergen
  • De (kosten-) effectiviteit van ECT en de bijwerkingen in vergelijk met farmacotherapie; senior onderzoeker is dr. A. Dols.
  • Sodium-oxybate als een mogelijke nieuwe behandeling voor katatonie; senior onderzoeker is dr. E van Exel.
  • Het effect van Ketamine of ECT bij cliënten met een therapie resistente depressie, een gerandomiseerde studie,  senior onderzoeker is dr. E van Exel.
Wij werken met verschillende onderzoekscentra samen in consortia. Tevens zijn wij aangesloten bij NVvP en WEN werkgroep ECT Nederland. Onderzoek worden o.a. mede mogelijk gemaakt door ZonMw & De Hersenstichting.
_MDV3156VU ECT
Fotografie: DigiDaan