Translate?

Psychosomatische klachten

Soms zijn er voor lichamelijke klachten geen duidelijke oorzaken. Dit noemen we aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Of met een andere naam: psychosomatische klachten.

Illustratie psychosomatische klachten - GGZ inGeest

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten:

  • die niet vanzelf overgaan
  • en waar artsen geen oorzaak voor kunnen vinden.

We noemen dit ook wel aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) of somatisch onverklaarde klachten (SOLK).

Hebt u last van klachten zoals:

  • ernstige vermoeidheid
  • concentratie- of geheugenproblemen
  • pijn
  • oorsuizen
  • uitval van delen van uw lichaam
  • aanvallen die lijken op epilepsie
  • misselijkheid
  • buikpijn of buikkrampen
  • hoofdpijn of nekpijn
  • duizeligheid of problemen met uw evenwicht
  • hartkloppingen, benauwdheid of pijn op uw borst

en kunnen artsen geen duidelijke oorzaak van deze klachten vinden? Dan hebt u misschien een psychosomatische stoornis.

Wij helpen u verder

Hebt u last van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten? Praat erover met uw huisarts. De huisarts kan u doorsturen voor behandeling. Uw behandeling bestaat meestal uit een combinatie van verschillende zorgvormen.

Samen kijken we wat voor u het beste is

Misschien helpen we u het meest met persoonlijke gesprekken of psychomotore therapie (bewegingstherapie). Maar er zijn bijvoorbeeld ook groepsbehandelingen.

Voor jong-volwassenen tussen de 18-25 jaar en ouderen vanaf 60 jaar hebben we speciale behandelingen. Jong-volwassenen en ouderen hebben vaak bepaalde problemen die mensen van andere leeftijden niet hebben.

Uw leven weer op orde krijgen

GGZ inGeest doet veel onderzoek en maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in de behandelingen.

Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast uw psychische klachten ook andere dingen in uw leven belangrijk zijn voor uw gezondheid. Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat u doet in uw vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is kunnen we met u meedenken en helpen oplossingen te vinden. Samen met u kijken we wat u energie geeft en wat u helpt. We noemen dit herstel-gericht werken.

shutterstock_535840825 ervaringsverhaal Christel-1

Het begon met pijn in mijn rug en nek. Ik kon niet meer lopen, zitten of liggen. Ik nam vrij van mijn werk, maar toen werd ik heel somber. Was ik depressief door de pijn of had ik pijn door een depressie?

Dit is Christel, zij heeft last van psycho-somatische klachten
Lees het verhaal van Christel

U bent niet alleen

Hoe vaak aanhoudende lichamelijke klachten voorkomen is niet duidelijk. Waarschijnlijk komt het heel vaak voor. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten binnen enkele maanden vanzelf. Soms blijven deze klachten bestaan, zelfs na uitgebreid onderzoek. Dan noemen we het een psychosomatische stoornis.

Minimaal 10% van de bevolking heeft onvoldoende verklaarbare pijnklachten. Ook buik-, maag- en darmklachten komen veel voor. Van chronische vermoeidheid heeft waarschijnlijk 2,5 % van de bevolking last.

Kijk voor meer informatie op de website van thuisarts.nl

Wat kan ik doen?

Hebt u last van aanhoudende lichamelijke klachten? Er zijn goede behandelingen die u kunnen helpen om met deze klachten om te gaan.

Bespreek de klachten waar u last van hebt met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorsturen voor de juiste behandeling. Ook om vast te kunnen stellen of een psychosomatische stoornis hebt, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere hulpverlener bij wie u al bekend bent.

Probeer goed naar uw eigen lichaam te luisteren. Wanneer hebt u meer last van uw klachten? Wanneer voelt u zich gespannen? Zijn er bepaalde momenten waarop u zich vermoeid voelt?

Probeer meer zicht te krijgen op hoe u zich voelt. Ontspan ook en probeer voldoende uit te rusten. Genoeg rust en ontspanning helpt vaak om uw  klachten te verminderen.

Veel mensen vinden het moeilijk om te praten over onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Toch is het belangrijk om erover te praten met mensen in uw omgeving. Dat kan u helpen. Ook contact met mensen die soortgelijke klachten hebben kan u helpen. Dit noemen we lotgenoten-contact. Lotgenoten-contact kan ook een deel zijn van uw behandeling bij GGZ inGeest.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen GGZ inGeest.