Translate?

Depressie

Iedereen voelt zich wel eens down of moe. Voelt u zich al langere tijd somber of verdrietig? Hebt u weinig energie? Kunt u niet meer van dingen genieten? Dan hebt u misschien een depressie.

DepressieInGeest

Wat is een depressie?

Voelt u zich vaak somber? Sombere gevoelens zijn heel normaal, dat heeft iedereen. Maar wat als het niet over gaat? Wat als u zich bijna iedere dag somber voelt? Depressieve gevoelens kunnen uw leven bepalen en ervoor zorgen dat het steeds moeilijker wordt om een normaal leven te leiden.

Herkent u de volgende klachten?

  • Ik ben de meeste dagen en het grootste deel van de dag, somber of verdrietig.
  • Ik heb geen interesse of plezier in leuke dingen.
  • Ik heb weinig of juist veel eetlust en kan dit merken aan mijn gewicht.
  • Ik heb weinig energie en voel me moe.
  • Ik beweeg langzaam of ik ben juist heel actief.
  • Ik heb moeite met slapen of ik kan juist niet uit bed komen.
  • Ik kan me niet goed concentreren en ik vergeet veel.
  • Ik weet vaak niet wat ik moet doen.
  • Ik heb gedachten over de dood.
  • Ik voel me hopeloos.
  • Ik voel me waardeloos of ik voel me vaak schuldig zonder dat dat nodig is.

Als u meerdere van deze klachten herkent, hebt u misschien een depressie. GGZ inGeest helpt u verder.

Wij helpen u verder

Hulp bij lichte klachten

Als sombere of verdrietige gevoelens lang duren of erger worden kan een depressie ontstaan. We kunnen u helpen om met deze gevoelens om te gaan.

  • Het kan u bijvoorbeeld helpen om erover te praten of u kunt een cursus volgen. Hierdoor voelt u zich beter en voorkomt u dat klachten erger worden.
  • Of u kunt zich aanmelden voor een gratis advies-gesprek. In het gesprek hebben we het over uw klachten en wat u daar aan kunt doen. U hebt hiervoor geen brief van uw huisarts nodig.
  • U kunt ook contact opnemen met Prezens via preventie@prezens.nl of 088 788 5015 (Prezens is een onderdeel van GGZ inGeest).

Behandeling bij ernstige klachten

Hebt u veel last van depressieve gevoelens? Praat erover met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorsturen voor behandeling. Er zijn goede behandelingen mogelijk voor depressie.

Samen kijken we wat voor u het beste is

Misschien helpen we u het meest met persoonlijke gesprekken. Maar er zijn bijvoorbeeld ook groepsbehandelingen en behandelingen via internet. Als u ernstige psychische problemen hebt is behandeling bij u thuis of opname in een kliniek soms het beste.

Voor jong-volwassenen tussen de 18-25 jaar en ouderen vanaf 60 jaar hebben we speciale behandelingen. Jong-volwassenen en ouderen hebben vaak bepaalde problemen die mensen van andere leeftijden niet hebben.

Hulp voor mensen met hiv en psychische problemen

Als u een hiv-infectie hebt, krijgt u misschien ook last van gevoelens van angst of depressie. Bij GGZ inGeest kunnen we u helpen.

Uw leven weer op orde krijgen

GGZ inGeest doet veel onderzoek en maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in de behandelingen.

Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast uw psychische klachten ook andere dingen in uw leven belangrijk zijn voor uw gezondheid. Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat u doet in uw vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is kunnen we met u meedenken en helpen oplossingen te vinden. Samen met u kijken we wat u energie geeft en wat u helpt. We noemen dit herstel-gericht werken.

Steun voor familie, vrienden en andere betrokkenen

Voor familie en vrienden van mensen met psychische problemen hebben we een familiespreekuur (1 tot 3 gesprekken). Ook hebben we cursussen in groepen. Door ervaringen met elkaar te delen en informatie leert u beter om te gaan met iemand met psychische problemen.

ervaringsverhaal-depressie-judith_1

Op mijn 17e had ik mijn eerste echte depressie. Het was niet dat ik me verdrietig voelde, ik voelde juist heel weinig. Dat heeft jaren geduurd. Voelen heb ik pas veel later geleerd.

Judith heeft last van een chronische depressie
Lees het verhaal van Judith

Doe mee aan onderzoek naar depressie

Tijdens uw behandeling vragen we u misschien mee te doen aan onderzoek. Door onderzoek te doen, kunnen we onze hulp voor depressieve klachten blijven verbeteren.

U bent niet alleen

U bent niet de enige die last heeft van depressieve gevoelens. Per jaar krijgt gemiddeld 1 op de 20 mensen een depressie. In totaal krijgt bijna de helft (40%) van de mensen in Nederland ooit in hun leven een psychische stoornis. Bent u op zoek naar contact met lotgenoten? Kijk eens op de site van de depressievereniging.

Wat kan ik doen?

Hebt u last van somberheid of depressie? Blijf er niet mee zitten. U kunt verschillende dingen doen:

Denkt u dat u een depresie hebt? Dan is het belangrijk om daarover met uw huisarts in gesprek te gaan. Uw huisarts kan u doorsturen voor de juiste behandeling.

Als u zich somber of depressief voelt, hebt u waarschijnlijk geen zin om dingen te doen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer elke dag een wandeling te maken, te fietsen of op een andere manier te bewegen.

U kunt zich ook aanmelden voor een online behandeling bij Mindway. De behandelaren van Mindway zijn gespecialiseerd in behandelingen bij angst, depressie en slaapproblemen. Bij Mindway hebt u veel vrijheid. Samen met uw behandelaar kiest u welke online behandelmodules u wilt volgen.

Daarnaast hebt u minimaal 2 face-to-face-gesprekken. U kunt ook afspreken dat u vaker naar ons toekomt voor gesprek. Uw behandelaar past uw behandeling zoveel mogelijk aan aan uw wensen en uw mogelijkheden.

Online vragenlijst en advies

Als u zich aanmeldt bij Mindway, krijgt u een wachtwoord voor een persoonlijke online omgeving. Daar vult u eerst een vragenlijst in over uw klachten en ervaringen. Eén van de behandelaren van Mindway bekijkt uw antwoorden en geeft u na maximaal 2 werkdagen advies over een behandeling die bij u past.

Mindway is onderdeel van GGZ inGeest.

Geef structuur aan uw dag. Sta op tijd op, eet gezond en zorg voor voldoende slaap. Blijf actief door bijvoorbeeld  te wandelen of wel te blijven werken. Houd contact met andere mensen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen GGZ inGeest.