Translate?

Speciaal voor kinderen en ouders

Als ouder wil je graag dat je kind geen last heeft van jouw problemen. Als kind merk je dat er iets met één van je ouders aan de hand is. Wij bieden hulp en steun aan ouder(s) én kinderen.

Je bent óók ouder

Als je somber bent of angstig en je bent ook ouder, dan kan dat een extra zorg zijn. Je kunt even niet de ouder zijn die je wilt zijn. Ook wil je niet dat je kinderen weten dat er iets aan de hand is of dat je kinderen zich zorgen gaan maken over jou.

Kinderen merken altijd dat er iets is. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer ze denken dat het hun schuld is. Daarom vinden wij het belangrijk om de kinderen te vertellen wat er aan de hand is. Ook willen we jou als ouder helpen. Dit neemt zorg weg bij jou als ouder en je kind(eren).

Maandelijks organiseren we online bijeenkomsten over ouderschap. In deze bijeenkomst praten met elkaar over wat er goed gaat bij het opvoeden en wat u moeilijk vindt. Partners zijn ook welkom.

pieter

Mijn vader kon vroeger ineens heel kwaad worden. Ik deed altijd heel stil in huis om hem niet boos te maken. Door de informatie en steun die ik heb gekregen, begrijp ik nu dat deze boosheid niets met mij te maken had. Het kwam door zijn ziekte.

Pieter

Groepen voor kinderen

U bent belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van uw kind. Maar soms lopen dingen anders dan verwacht. U of uw (ex)partner heeft psychische problemen. Uw kinderen groeien dus op in een gezin waar het net iets anders aan toe gaat dan in andere gezinnen.

Kinderen merken het altijd als het niet goed gaat met hun ouder(s). Ook al merkt u zelf niet zoveel bijzonders aan uw kind(eren). Ze hebben vaak veel door en reageren daar op hun eigen manier op. Hierdoor lopen zij risico om zelf ook problemen te ontwikkelen, nu of later. Een preventieve groep kan u en uw kinderen steunen. Juist ook als uw kind (nog) geen problemen heeft.

De groepen
In Haarlem en Hoofddorp starten we dit jaar de volgende groepen:
Piep zei de Muis, voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar
Doe Praat groep, voor kinderen van 8 tot 12 jaar
Time 4 U, voor jongeren van 12 tot 16 jaar
Time 4 U, voor jongeren van 16 tot 25 jaar

In Amsterdam bieden we naast bovenstaand aanbod bv ook ‘Piepje’, een ouder-kind groep voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar en de ‘KERS-groep’ (kinderen en rouw samen). Kijk op de website jeugdpreventieamsterdam voor al het groepsaanbod in Amsterdam.
Lees hier onze folders voor kinderen en ouders.

Wat kan je zelf doen?

Als je veel meemaakt thuis, omdat één van je ouders psychische problemen heeft, is het belangrijk om daar over te kunnen praten. Misschien herken je de volgende vragen: Waar komt het door? Is het jouw schuld? Wat kun jij doen om te helpen? Hoe zorg je goed voor jezelf?

Praten helpt
Praat met iemand in je buurt. Een buurvrouw bijvoorbeeld, of een leerkracht op school of een vriend. Je kunt ook bellen of appen met de kindertelefoon.

Vraag het Charlie
Achter dit Instagram-account scharen zich de Jeugdverpleegkundigen van GGD Kennemerland en Haarlemmermeer. Zij bezoeken gedurende het schooljaar middelbare scholen om de meest uiteenlopende vragen van jongeren beantwoorden. Maar als jongeren ergens goed te vinden zijn dan is het wel online, en daarom is het Instagramaccount @vraaghetcharlie opgezet. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud krijgen het hele jaar door op een informatieve én speelse manier informatie over topics die hun bezighouden.

MindYoung
Op de site van MindYoung lees je ervaringsverhalen en kun je ook chatten met een hulpverlener. De site geeft ook informatie over psychische klachten en je kan ook een zelftest doen.

Grip op je Dip
Ben je tussen de 16 en 25 jaar en zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Heb je misschien net even iets te veel meegemaakt? Je bent niet de enige! Het kan zijn dat je daardoor last hebt van sombere buien, geen zin hebt om dingen te ondernemen, of dat je jezelf steeds vaker betrapt op negatieve gedachten over jezelf of over de wereld om je heen. Kortom: je hebt het gevoel de grip op jezelf, op de dingen om je heen kwijt te zijn.
Op de site van Grip op je Dip vind je allerlei tips en informatie, kan je mailen met deskundigen en een online cursus volgen.

Kopstoring
Wil je met andere jongeren praten over hoe het is om een vader of moeder met psychische en/of verslavingsproblemen te hebben?
Of wil je tips en informatie?
In de online groepscursus van Kopstoring ga je in acht online bijeenkomsten met andere jongeren belangrijke onderwerpen bespreken en oefeningen doen. Jullie hebben het bijvoorbeeld over de ziekte van je ouder, de gevolgen voor jou, tijd voor jezelf maken, positief denken en je sociale netwerk.

Kop op ouders
Je kind een gelukkige jeugd geven. Dat wil je als ouder. Maar opvoeden valt soms niet mee. Zeker als je niet lekker in je vel zit. Toch wil je het beste voor je kind.
Kop op ouders is er voor alle ouders die last hebben van stress, psychische problemen of een verslaving, en hun partner. In Nederland zijn er jaarlijks 405.000 ouders met deze problemen. We weten inmiddels dat veel kinderen van deze ouders zelf problemen krijgen, nu of later. Op deze site vind je tips, een online groepscursus en een online zelfhulpcursus.

 

In Nederland hebben gemiddeld 5 kinderen per schoolklas een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV). Dat zijn jaarlijks 577.000 minderjarige kinderen. Het Trimbos instituut ontwikkelde in samenwerking met het landelijk platform een reeks informatieboekjes voor (toekomstige) ouders en kinderen van 0-18 jaar.

De informatieboekjes kunnen je helpen om de problemen van je ouder te begrijpen. De boekjes geven tips aan ouders en kinderen tips hoe je goed met de situatie kunt omgaan. Vragen als: ‘Waarom is mijn thuissituatie anders?’ ‘Wat gebeurt er als anderen er achter komen dat mijn ouders deze problemen hebben?’ ‘Ligt het aan mij?’ ‘Krijg ik het later ook?’ komen in de boekjes aan de orde.

De serie bestaat uit 6 boekjes:
Mentaal klaar voor je baby – informatie voor aanstaande en nieuwe ouders
Een knipoog en een knuffel – informatie voor ouders
Sammie en Noah – voorleesboekje voor kinderen van 2 – 4 jaar
Het weerbericht van mijn ouder – voorleesboekje voor kinderen van 4 – 8 jaar
Bij ons thuis – voor kinderen van 9 – 12 jaar
Als het waait in huis – voor kinderen en jongeren vanaf 13 jaar