Translate?

Bipolaire stoornis

Voelt u zich een periode heel depressief en voelt u zich daarna ontzettend vrolijk en vol energie? Of is uw stemming tussendoor een tijdje 'normaal'? Dan hebt u misschien een bipolaire stoornis.

Illustratie bipolair - GGZ inGeest

Wat is een bipolaire stoornis?

Hebt u last van heftige wisselingen in uw stemming? Hebt u vaker periodes waarin u erg depressief bent, maar ook periodes waarin u zich heel erg goed voelt? En geeft dit problemen in uw dagelijks leven? Misschien hebt u een bipolaire stoornis.

Een bipolaire stoornis is een stemmings-stoornis, die we ook wel manisch-depressieve stoornis noemen. Bij mensen met een bipolaire stoornis wisselen depressieve en manische periodes (dat zijn de periodes waarin u zich zo vrolijk en actief voelt) elkaar af.

  • Als u depressief bent, kunt u het leven moeilijk aan. Boodschappen doen bijvoorbeeld, kan al te veel zijn. Het leven voelt zwaar.
  • Als u een manie hebt kunt u het leven aan, maar u wilt en doet veel te veel. U voelt zich heel fit en slaapt weinig, terwijl uw lichaam wel slaap nodig heeft. U beslist dingen zonder erover na te denken.
  • Er bestaat ook een minder zware vorm. U hebt dan geen manie, maar een hypomanie. U bent dan opgewekter of actiever dan anders, maar u blijft in contact met de realiteit.

Tussen een depressieve en een manische periode door, leidt u vaak een normaal leven. Maar de depressieve en manische periodes kunnen terugkeren. En de stemmingen kunnen ook extreme vormen aannemen, zowel naar de depressieve als naar de manische kant. Als u een bipolaire stoornis hebt, kunt u zichzelf en anderen in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk dat u hulp vraagt. GGZ inGeest helpt u verder.

Wij helpen u verder

Hebt u een bipolaire stoornis? Of herkent u zich in meerdere problemen zoals hierboven beschreven? Praat erover met uw huisarts. De huisarts kan u doorsturen voor behandeling. Uw behandeling bestaat meestal uit een combinatie van verschillende zorgvormen.

Samen kijken we wat voor u het beste is

Misschien helpen we u het meest met persoonlijke gesprekken en medicijnen.  Maar er zijn bijvoorbeeld ook groepsbehandelingen en behandelingen via internet. En als u hele ernstige psychische problemen hebt is het soms nodig dat we u opnemen in een kliniek. Voor jong-volwassenen tussen de 18-25 jaar en ouderen vanaf 60 jaar hebben we speciale behandelingen. Jong-volwassenen en ouderen hebben vaak bepaalde problemen die mensen van andere leeftijden niet hebben.

Uw leven weer op orde krijgen

GGZ inGeest doet veel onderzoek en maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in de behandelingen.

Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast uw psychische klachten ook andere dingen in uw leven belangrijk zijn voor uw gezondheid. Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat u doet in uw vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is kunnen we met u meedenken en  helpen oplossingen te vinden. Samen met u kijken we wat u energie geeft en wat u helpt. We noemen dit herstel-gericht werken.

shutterstock_1078404425 ervaringsverhaal Irina

Vroeger was ik weken achter elkaar depressief en dan opeens had ik weer heel veel energie. Na jaren kreeg ik de diagnose bipolair. Nu ben ik veel stabieler. En eindelijk ben ik klaar om mijn verleden als vluchteling te verwerken.

Irina heeft een bipolaire stoornis
Lees het verhaal van Irina

Doe mee aan onderzoek naar bipolaire stoornis

Tijdens uw behandeling vragen we u misschien mee te doen aan onderzoek. Door onderzoek te doen, kunnen we onze hulp aan mensen met een bipolaire stoornis blijven verbeteren.

U bent niet alleen

Een bipolaire stoornis is een stemmings-stoornis. Vaak krijgen mensen er rond hun 20e  voor het eerst last van. Maar ook kinderen en jongeren kunnen gedrag hebben dat op deze ziekte wijst.

Stemmings-stoornissen komen veel voor. 10% van de mannen en 20% van de vrouwen maakt in zijn of haar leven een depressie door. En 1 tot 2% van de mannen en vrouwen krijgt een manie, en daarmee een bipolaire stoornis. Kijk voor meer informatie op de website van de vereniging voor manisch depressieven en betrokkenen

Familie of naaste van iemand met een bipolaire stoornis

Hebt iemand in uw gezin, familie of vriendenkring met een bipolaire stoornis? Dat kan voor u heel zwaar zijn. Het is belangrijk om ook goed voor u zelf te zorgen. Wij bieden hulp voor naasten van mensen met psychische problemen.

Wat kan ik doen?

Hebt u een bipolaire stoornis? Er bestaan goede behandelingen die u kunnen helpen om met deze stoornis om te gaan. Herkent u meerdere dingen, en denkt u dat misschien een bipolaire stoornis hebt? Onderzoek kan vaststellen of dat inderdaad zo is.

Bespreek de klachten waar u last van hebt met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorsturen voor de juiste behandeling. Ook om vast te kunnen stellen of een bipolaire stooprnis hebt, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere hulpverlener bij wie u al bekend bent.

  • Probeer genoeg te slapen.
  • Vermijd stress. Bedenk waar u stress van krijgt en wat u daartegen kunt doen. Een vaste indeling van uw dag is bijvoorbeeld belangrijk: probeer op vaste tijdstippen te eten, te werken, te sporten en te rusten.

Ook als familielid of naaste van iemand met een bipolaire stoornis is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Misschien kunt u gebruik maken van onze hulp voor familie en naasten.

Veel mensen vinden het moeilijk om te praten over de problemen die zij door een bipolaire stoornis hebben. Toch is het belangrijk om erover te praten met mensen in uw omgeving. Dat kan u helpen. Ook contact met mensen die ook een bipolaire stoornis hebben kan u helpen. Dit zogenaamde lotgenotencontact kan ook een onderdeel zijn van uw behandeling bij GGZ inGeest.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen GGZ inGeest.