Autisme en ADHD
Wat is autisme en wat is ADHD?
Autisme
Met autisme bedoelen we:
- Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
- klassiek autisme
- Asperger
en - PDD-NOS
Autisme betekent dat prikkels en informatie in de hersenen anders worden verwerkt. Als u autisme hebt herkent u waarschijnlijk 1 of meerdere van de volgende kenmerken:
- u ziet veel details
- u wilt graag een logische uitleg of bewijs voor alles
- u bent erg gevoelig voor alles dat om u heen ziet of hoort
- u hebt moeite met veranderingen
- u vindt het moeilijk om u te verplaatsen in anderen (om hun manier van denken of hun manier van doen te begrijpen)
- u hebt problemen met het maken en houden van sociale contacten
Geen mens is hetzelfde. Ook mensen met autisme verschillen erg van elkaar. Een kenmerk dat bij de ene persoon met autisme heel sterk is, is voor een ander misschien niet of nauwelijks herkenbaar.
ADHD
ADHD is de afkorting voor Aandachts-deficiëntie-hyper-activiteitsstoornis (in het Engels: Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Als u ADHD hebt herkent u waarschijnlijk 1 of meerdere van de volgende kenmerken:
- u bent snel afgeleid (u hebt moeite om u te concentreren en u bent gevoelig voor alles dat u om u heen ziet en hoort)
- u doet vaak dingen zonder goed na te denken (impulsief)
- u bent vaak erg druk (hyperactief).
- deze problemen had u ook al als kind
- en u hebt hierdoor problemen in uw dagelijks leven: thuis, op uw werk of bij het omgaan met anderen.
Net als bij autisme geldt ook bij ADHD dat de kenmerken per persoon erg kunnen verschillen.
Hebt u autisme of ADHD? Of herkent u zich in bovengenoemde problemen, en denkt u dat u misschien autisme of ADHD hebt? GGZ inGeest helpt u verder.
Wij helpen u verder
Denkt u dat u autisme of ADHD hebt? Praat erover met uw huisarts. De huisarts kan u verwijzen voor diagnose of verder onderzoek. Daarna is het mogelijk om voorlichting te krijgen over autisme, ADHD, overprikkeling en over hoe u uw manier van denken kan veranderen.
Samen kijken we wat voor u het beste is
Misschien helpen we u het meest met persoonlijke gesprekken en soms medicijnen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook groepsbehandelingen en behandelingen via internet.
Voor jong-volwassenen tussen de 18-25 jaar en ouderen vanaf 60 jaar hebben we speciale behandelingen. Jong-volwassenen en ouderen hebben vaak bepaalde problemen die mensen van andere leeftijden niet hebben.
Uw leven weer op orde krijgen
GGZ inGeest doet veel onderzoek en maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in de behandelingen.
Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast uw psychische klachten ook andere dingen in uw leven belangrijk zijn voor uw gezondheid. Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat u doet in uw vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is kunnen we met u meedenken en helpen oplossingen te vinden. Samen met u kijken we wat u energie geeft en wat u helpt. We noemen dit herstel-gericht werken.
U bent niet alleen
Ruim 1% van de Nederlanders (ongeveer 190.000 mensen) heeft een vorm van autisme. ADHD komt waarschijnlijk ook bij minimaal 1% van de bevolking voor.
1/3 van de kinderen met ADHD heeft daar als ze volwassen zijn ook nog last van. Voor meer informatie:
- Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)
- Alles over ADHD (Hersenstichting)
Wat kan ik doen?
Hebt u autisme of ADHD? Er bestaan goede behandelingen die u kunnen helpen om met de verschijnselen van deze stoornis om te gaan. Herkent u meerdere verschijnselen, en denkt u dat misschien autisme of ADHD hebt? Onderzoek en diagnostiek kan u verder helpen.
Voor onderzoek, diagnostiek en behandeling van autisme en ADHD heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of een hulpverlener bij wie u al bekend bent. Bespreek de klachten waar u last van heeft met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de juiste behandeling.
Als u autisme of ADHD hebt is het belangrijk om een vast ritme aan te houden in uw dag. Probeer uw dagen volgens een vast patroon in te delen. Zorg ook voor voldoende momenten van ontspanning en rust.
Veel mensen vinden het moeilijk om te praten over de problemen die zij door autisme of ADHD hebben. Toch is het belangrijk om erover te praten met mensen in uw omgeving. Dat kan u helpen.
Ook contact met andere mensen met autisme of ADHD kan u helpen. Dit noemen we ook wel lotgenoten-contact. Lotgenoten-contact kan een deel zijn van uw behandeling bij GGZ inGeest.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen GGZ inGeest.