Translate?

GGZ inGeest en UWV: van vonk naar vanzelfsprekende samenwerking

WordPress afbeelding (7)

Met het project Werkwijze(r) hebben GGZ inGeest, UWV Zuid-Kennemerland en IJmond en Onderzoeksbureau Meetellen samengewerkt aan een belangrijke missie: werk structureel inzetten als medicijn tijdens de behandeling van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het project, dat inmiddels is afgerond, richtte zich op het ontwikkelen van een duurzame, geïntegreerde werkwijze en het opbouwen van een vanzelfsprekende samenwerking tussen GGZ inGeest en UWV.

Nol Kliffen, projectleider van UWV, en Janneke Roozen, projectleider van GGZ inGeest, blikken terug op de waardevolle inzichten en lessen die deze samenwerking heeft opgeleverd.

Betrokkenheid op alle niveaus

“Ik was vanaf het begin dolenthousiast en had veel zin en vertrouwen in dit project,” begint Nol het gesprek. Al aan de start van het project zagen Nol en Janneke een grote betrokkenheid vanuit zowel GGZ inGeest als UWV. Een sterke en evenwichtige afvaardiging vanuit beide organisaties gaf het project een vliegende start. “Vanaf het begin was duidelijk dat dit een gezamenlijke opdracht was,” vertelt Janneke. “Deze gedeelde verantwoordelijkheid zorgde ervoor dat iedereen zich direct betrokken voelde bij het project.”

Openheid en vertrouwen vormen de basis

Vertrouwen is een terugkerend thema in de samenwerking tussen GGZ inGeest en het UWV. Cliënten ervaren vaak wantrouwen richting instanties zoals het UWV. “Uit onderzoek van Bureau Meetellen bleek dat cliënten zich bedreigd voelen in hun bestaanszekerheid,” vertelt Janneke. “Het is daarom cruciaal om een veilige basis te bieden en vertrouwen op te bouwen.” “Hetzelfde geldt binnen de samenwerking tussen professionals,” voegt Nol toe. “Dat vraagt om een nieuwe manier van denken en doen, waarin vertrouwen en openheid centraal staan.”

De menselijke kant van samenwerking

Hoewel praktische tools zoals stroomschema’s en werkwijzers belangrijk zijn, benadrukken Nol en Janneke het belang van de menselijke kant van samenwerking. “Professionals moeten elkaar kennen, liefst persoonlijk en face-to-face,” zegt Nol. “Het vraagt soms dat je een stukje autonomie opgeeft om echt samen te werken in het belang van de cliënt.”

Belangrijke succesfactoren

Wat maakt een samenwerking als deze succesvol? Volgens Janneke en Nol zijn de volgende elementen essentieel:

  • Gezamenlijke verantwoordelijkheid: Beide organisaties moeten zich betrokken voelen en verantwoordelijkheid nemen. Dit werd versterkt door gezamenlijke teams en het delen van middelen.
  • Onafhankelijk onderzoek: Bureau Meetellen bracht met ervaringskennis waardevolle inzichten, gebaseerd op feiten en ervaringen in plaats van onderbuikgevoelens.
  • Persoonlijke verbinding: Open communicatie, vertrouwen en wederzijds respect zorgen ervoor dat professionals elkaar versterken.
  • Betrokkenheid op alle niveaus: Van de stuurgroep tot de uitvoering; samenwerking moet overal aanwezig zijn.

Trots en vooruitblik

Nol is trots op het groeiende bewustzijn binnen het UWV over de positie van cliënten met een psychische kwetsbaarheid. “De samenwerking heeft beweging gebracht, en dat is waardevol.” Janneke sluit zich daarbij aan: “Het enthousiasme en de bevlogenheid van collega’s in alle lagen van de organisatie waren cruciaal. Het project heeft echt verschil gemaakt.”

Met deze samenwerking hebben GGZ inGeest en het UWV een belangrijke stap gezet naar een vanzelfsprekende samenwerking waarin cliënten en hun herstelproces centraal staan. De officiële eindevaluatie van dit project is te vinden via onderstaande link. 

Eindevaluatie Werkwijze(r)