Translate?

persoonlijkheid

‘Ik werkte niet, ik had geen vrienden, ik wou niks’

Een jaar geleden voelde ik me helemaal niemand. Ik had nooit verwacht dat het nu zo veel beter zou gaan. Ik heb nog steeds moeite met dingen, dat zit in mij als persoon.

shutterstock_731826376 ervaringsverhaal Sem

Toen ik bij GGZ inGeest kwam, deed ik al een half jaar niks. Ik werkte niet, ik had geen vrienden, ik wou niks. En ik werd steeds somberder. Uiteindelijk ging ik naar mijn huisarts. Hij verwees me naar GGZ inGeest, omdat ze daar speciale hulp hebben voor mensen tussen de 18 en 25 jaar.

De moeilijkheden begonnen toen ik jong was. Mijn ouders zijn gescheiden, ik woonde alleen met mijn moeder. Van mijn 15e tot mijn 17e was mijn moeder manisch-depressief. Als ze depressief was, lag ze weken in bed en deed ze niets. In haar manische perioden was ze heel druk en had ze veel ruzie met mensen. Het was een moeilijke tijd. Ik ging steeds minder dingen doen en werd zelf depressief.

De eerste stap: ja zeggen

Toen kwam ik bij de polikliniek jongvolwassenen van GGZ inGeest. Daar zeiden ze: ‘Misschien heb je ook wel ADD.’ Dat is net als ADHD maar dan zonder dat je heel druk bent. Mensen met ADD kunnen zich moeilijk concentreren. Ik kon naar een speciale groep voor mensen met ADHD en ADD. De eerste stap was dat ik daar ja tegen heb gezegd.

Het was goed om 1 keer in de week naar de groep te gaan. Ik hoorde er veel over ADHD en ADD. En het was fijn om met andere mensen van mijn leeftijd ervaringen te delen. Ik merkte dat meer mensen zich zo voelden als ik en dat hielp me erg. Ik ben in die tijd met Ritalin begonnen. Dat zijn medicijnen tegen ADD. Nu krijg ik dingen veel makkelijker voor elkaar.

2 dagen per week therapie

Intussen was ik nog steeds somber. Daarom begon ik met therapie op de polikliniek, 2 dagen in de week in een groep met andere jongeren. Dat heb ik 7 maanden gedaan. We startten altijd met een weekopening, waar je vertelde wat je in het weekend had gedaan en wat je die week wilde doen. Ook hadden we psychomotorische therapie. Daar leerde ik de stress in mijn lijf te voelen. En ik oefende om zo adem te halen dat ik die stress kwijtraak.

Verder hadden we schematherapie. Een schema is hoe je denkt en dingen doet. Iedereen heeft schema’s, ieder gaat op zijn eigen manier met dingen om. Maar als je een schema hebt waar je last van hebt, dan moet je dat veranderen. Eerst deed ik een test. Toen bleek dat ik drie schema’s had: ik ging dingen uit de weg, ik had weinig contact met mensen en ik pakte mijn eigen leven niet op.

Hoe ik mijn gedrag kon aanpassen

Ik moest leren hoe ik de schema’s kon veranderen en hoe ik mijn gedrag kon aanpassen. Hoe maak je bijvoorbeeld vrienden en hoe zorg je dat je die vrienden niet verliest? Ze zeiden: ‘Bel je oude klasgenoten op.’ Ik wou het eerst niet. Ik had mijn klasgenoten op mijn 17e voor het laatst gezien, toen ik hen belde was ik 23 jaar. Maar het viel heel erg mee, ze stonden klaar voor me. Ze wisten al dat het niet goed met me ging.

Een ander schema van mij was vermijden. Dat is dat je dingen uit de weg gaat. Ook dat moest ik doorbreken. Ik had al een stap gezet door hulp te vragen bij de polikliniek. Verder leerde ik om vaker ja te zeggen als mensen iets aan me vragen. Ik heb mijn oude werk gebeld en ik ging weer mijn eigen geld verdienen. Zo pakte ik mijn leven weer op.

Positieve gedachtes bedenken

Wat ik ook geleerd heb is positieve gedachtes bedenken. Ik ging bijvoorbeeld weer sporten en dan dacht ik: Het is goed voor me, ik krijg er energie van. En als ik negatieve gedachtes had, dan moest ik bedenken waarom die gedachtes niet waar zijn. Dat doe ik nu nog steeds als ik negatief denk.

Ik studeer nu voor accountant. Ik werk 3 dagen in de week en 1½ dag per week heb ik les. Het contact met collega’s gaat goed, maar ik twijfel ook vaak of ze me wel leuk vinden. Ik blijf onzeker. Alles waar ik moeite mee had, is er nog steeds. Maar ik weet nu hoe ik ermee om moet gaan. En ik bespreek dingen met mijn zus. Ik heb geleerd dat je stapje voor stapje dingen moet aanpakken. Dat doe ik nu.

Sem is niet zijn echte naam.