Translate?

opleidingen

“Het helpt je echt begrijpen voor wie we hier werken.”

Ik heb de cursus Mental Health First Aid gevolgd. Dat is een soort Eerste Hulp bij Psychische Problemen. Dus geen EHBO voor het lichaam, maar voor de geest.

shutterstock_1016721946_0

Nico werkt als ICT-adviseur bij GGZ inGeest. “Ik werk op het hoofdkantoor. Ver bij onze cliënten vandaan. Ik heb niet dagelijks met ze te maken. Maar ik werk natuurlijk wel in een organisatie die mensen met psychische problemen behandelt. Daarom vond ik het heel belangrijk om meer te weten over bepaalde aandoeningen.

Tijdens deze cursus heb ik geleerd om te zien wat er aan de hand kan zijn met iemand. Hoe je die persoon kunt benaderen en er uiteindelijk voor kunt zorgen dat hij of zij gerustgesteld en geholpen kan worden. Het gaat er vooral om dat je leert begrijpen hoe het is om psychische problemen te hebben.  En hoe je met iemand met mentale problemen een gesprek kunt aangaan.

Laatst hoorde ik in het trappenhuis een vrouw hard om hulp roepen. Ik had meteen door dat het iemand was die psychisch even in nood zat. Het bleek te gaan om een vrouw met autisme. Ze was per ongeluk op de verkeerde verdieping de lift uitgestapt. Nu wilde ze via het trappenhuis naar de juiste verdieping, maar wist ze niet meer waar ze heen moest. Ik kon dankzij de cursus rustig met haar in gesprek gaan en haar naar de goede plek begeleiden. Dat lijkt misschien iets kleins, maar dat is het niet. Voor deze vrouw is dat kleine beetje hulp al een enorme opluchting. Ze voelde zich gehoord, waardoor ze niet (verder) in paniek raakte en snel was waar ze moest zijn.

Ik kom in mijn werk ook wel op locaties van GGZ inGeest waar wel cliënten zijn. Ik vind het belangrijk dat ik weet hoe het er op een afdeling aan toe gaat. Dan vind ik het een prettig idee dat ik een beeld heb van wat cliënten en verpleegkundigen meemaken. Dat ik me in hen kan inleven. Als behandelaar moet je dat natuurlijk kunnen, maar juist óók als je op kantoor werkt. Daarom zou ik al mijn collega’s willen aanraden deze cursus te volgen. Het helpt je echt meer te begrijpen voor wie we hier werken.”