Translate?

Afbouwpoli

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva tegen depressie en angststoornissen. Het afbouwen en stoppen met antidepressiva is een belangrijk onderwerp. In de praktijk is er gelukkig steeds meer aandacht voor maar er is nog onvoldoende kennis.

Cliënten, artsen, verpleegkundig specialisten en apothekers weten lang niet altijd goed wie er kan stoppen, wanneer iemand kan stoppen en hoe men het beste kan afbouwen of stoppen. Daarom heeft GGZ inGeest in 2021 de ‘Afbouwpoli’ op locatie De Nieuwe Valerius in Amsterdam geopend.

Er komt een moment waarop cliënten die antidepressiva slikken behoefte hebben om de antidepressiva af te bouwen. Ze voelen zich goed en hopen zonder medicatie verder te kunnen. Ook omdat het gebruik de nodige bijwerkingen kan hebben. Het afbouwen van antidepressiva is niet altijd een probleem.

Soms lukt het zonder grote problemen af te bouwen onder begeleiding van een huisarts, psychiater of verpleegkundig specialist. Maar soms is het lastiger: het lukt niet om af te bouwen, er is twijfel of er afgebouwd moet worden, of er is angst om af te bouwen. De Afbouwpoli is er juist voor die cliënten.

Voor wie is de Afbouwpoli

Cliënten van 18 jaar en ouder uit heel Nederland die ooit een depressie, angststoornis of dwangstoornis hebben gehad en vragen hebben over het afbouwen, advies willen of begeleiding zoeken bij het afbouwen van antidepressiva. De Afbouwpoli werkt voor een groot deel online, dus cliënten kunnen vanuit hun eigen huis begeleiding krijgen. Ons doel is om zo goed mogelijk te helpen om antidepressiva af te bouwen als dat kan.

Hoe werkt de Afbouwpoli

Wij beginnen met een intake. Dan wordt precies in kaart gebracht waarom iemand wil afbouwen en hoe iemand functioneert in het dagelijks leven. Het team van de afbouwpoli geeft na de intake een advies aan de cliënt. Als afbouwen een optie is, wordt samen met de cliënt een plan op maat gemaakt.

De begeleiding bij het afbouwen kan vervolgens worden geboden vanuit de Afbouwpoli, of door de eigen psychiater, verpleegkundig specialist of huisarts. De behandeling van de Afbouwpoli is maatwerk. Elke stap wordt bepaald in overleg met de cliënt. De gesprekken zijn via beeldbellen en /of live op onze locatie in Amsterdam.

Wie werken er bij de Afbouwpoli

Bij de Afbouwpoli van GGZ inGeest werken verpleegkundig specialisten, psychiaters en psychologen nauw met elkaar samen. Het team werkt daarnaast samen met apothekers van Amsterdam UMC en heeft ook contact met de eigen apotheker van de cliënt.

Verwijzen naar de Afbouwpoli

Cliënten hebben een verwijsbrief nodig van een erkende verwijzer zoals een huisarts, psychiater of verpleegkundig specialist. De Afbouwpoli is onderdeel van GGZ inGeest. Een verwijzing kan gedaan worden via ZorgDomein of via het digitale verwijsformulier.

Consultatie en vragen

Het team van de Afbouwpoli denkt graag met u mee. Wij zijn bereikbaar via onderstaand mailadres: afbouwpoli@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen).

De vragen in de mailbox worden eenmaal per week door een van de verpleegkundig specialisten beantwoord. Het kan dus zijn dat het een paar dagen duurt voordat u antwoord krijgt.

Informatie over de Afbouwpoli

Download onze folder Polikliniek afbouw van antidepressiva en bekijk onze video.

Team Afbouwpoli

Verpleegkundig specialisten: Josephine van de Lande, Mirjam van Zon, Kirsten Fransen
Psychiaters: Neeltje Batelaan, Vicky Verheijen, Christiaan Vinkers
Psychologen: Inge Jager, Willemijn Scholten

Contact

GGZ inGeest, locatie de Nieuwe Valerius
Amstelveenseweg 589
1081 JC Amsterdam
T 020 788 5000
E afbouwpoli@ggzingeest.nl(tip: veilig e-mailen)