Translate?

Psychose

Tijdens een psychose ervaren mensen de wereld anders dan de mensen om hen heen. Hun gedachten kunnen anders zijn. Of iemand kan stemmen horen of dingen zien die er niet zijn.

Illustratie psychose - GGZ inGeest

Wat is een psychose?

Hebt u moeite met bedenken wat werkelijkheid is en wat niet? Dan hebt u misschien last van psychotische klachten. Bij psychotische klachten zijn uw gedachten en de manier waarop u de wereld ziet verstoord. U kunt dingen zien of horen die andere mensen niet zien of horen (hallucinaties). Ook kunt u gedachten hebben die niet kloppen met de werkelijkheid (wanen). U denkt dan bijvoorbeeld dat u achtervolgd wordt, terwijl dat niet zo is. Of u denkt dat u bepaalde krachten of voorspellende gaven hebt die u in het echt niet hebt. Een psychose is bij iedereen anders. Belangrijke kenmerken:

  • stemmen horen
  • wanen (u denkt dingen die niet kloppen met de werkelijkheid), zoals:
    • u denkt dat u achtervolgd of afgeluisterd wordt
    • u denkt dat dingen die gebeuren een speciale betekenis hebben
    • u voelt zich bedreigd en u vertrouwt andere mensen niet
    • u gelooft dat u een bijzonder talent hebt of een machtige positie hebt
    • u denkt dat u allerlei ziektes hebt
    • u denkt dat uw partner ontrouw is
  • hallucinaties (u hoort, ziet, voelt, proeft of ruikt dingen die er in het echt niet zijn)
  • u hebt last van heftige, nare of bizarre gedachten (intrusies)
  • u kunt zich niet goed concentreren
  • het lukt u niet om uw dagelijkse dingen te doen

Wij helpen u verder

Hebt u een psychose? Of herkent u meerdere problemen? Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk behandeling krijgt. Bel uw huisarts als u dit soort klachten hebt. De huisarts kan u doorsturen voor behandeling. Uw behandeling bestaat meestal uit een combinatie van verschillende zorgvormen.

Samen kijken we wat voor u het beste is

Misschien helpen we u het meest met persoonlijke gesprekken en medicijnen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook groepsbehandelingen en behandelingen via internet. Ook behandeling bij u thuis of opname in een kliniek is soms een goede mogelijkheid.

Uw leven weer op orde krijgen

GGZ inGeest doet veel onderzoek en maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in de behandelingen.

Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast uw psychische klachten ook andere dingen in uw leven belangrijk zijn voor uw gezondheid. Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat u doet in uw vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is kunnen we met u meedenken en  helpen oplossingen te vinden. Samen met u kijken we wat u energie geeft en wat u helpt. We noemen dit herstel-gericht werken.

shutterstock_429997315 ervaringsverhaal Rob

Ik had stemmen in mijn hoofd die me vertelden dat ik moest gaan zwerven. Ik werd een paar keer gedwongen opgenomen. Daarna werd ik thuis begeleid. Inmiddels heb ik genoeg aan af en toe een gesprek met mijn therapeut.

Michiel heeft last gehad van een psychose
Lees het verhaal van Michiel

U bent niet alleen

Psychose-gevoeligheid komt veel voor. Een eerste psychose ontstaat vaak bij jong-volwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Als u meteen behandeling krijgtbij de eerste signalen van een psychose, kan dat veel schade op lange termijn voorkomen. GGZ inGeest heeft een een team Vroege Interventie Psychose (VIP) om snelle   behandeling te bieden bij een eerste psychose.

  • Elk jaar ontstaat een eerste psychose bij 1 op de 10.000 inwoners in de leeftijd van 15 tot 45 jaar
  • Medicijnen zijn van groot belang
  • 1/3 van de mensen met een eerste psychose herstelt vrijwel helemaal
  • In Nederland heeft 4% van de bevolking een hoog risico op een psychose

Voor meer informatie over psychose kunt u kijken op de website van Psychosenet

Familieleden en naasten van mensen met psychose-gevoeligheid vinden ook veel informatie bij vereniging Ypsilon

Wat kan ik doen?

Hebt u een psychose? Of herkent u bepaalde symptomen? Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk hulp krijgt. Neem contact op met de huisarts. De huisarts kan u doorsturen voor behandeling.

Bespreek de klachten waar u last van hebt met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorsturen voor de juiste behandeling. Ook om vast te kunnen stellen of een bipolaire stooprnis hebt, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere hulpverlener bij wie u al bekend bent.

  • Probeer genoeg te slapen.
  • Vermijd stress. Bedenk waar u stress van krijgt en wat u daartegen kunt doen. Een vaste indeling van uw dag is bijvoorbeeld belangrijk: probeer op vaste tijdstippen te eten, te werken, te sporten en te rusten.

Ook als familie of vriend van iemand met een psychose is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Misschien kunt u gebruik maken van onze hulp voor familie en naasten.

Veel mensen vinden het moeilijk om te praten over de problemen die zij door een psychose hebben. Toch is het belangrijk om erover te praten met mensen in uw omgeving. Dat kan u helpen. Ook contact met mensen die zelf een psychose hebben gehad kan u helpen. Zogenoemde ervarings-deskundigen kunnen u helpen tijdens uw behandeling bij GGZ inGeest.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen GGZ inGeest.