MARIO-project

1,4 miljoen euro voor onderzoek naar kinderen van ouders met stemmingsstoornissen

3 oktober 2017

Onderzoekers van GGZ inGeest en VUmc hebben van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, een subsidie van 1.433.000 euro toegekend gekregen om een 8-jarig project uit te voeren met kinderen van ouders met stemmingsstoornissen.

Dit project - het MARIO (Mood and Resilience in Offspring) project - is een samenwerking tussen psychiaters, patiënten, verzekeringen, gemeenten en onderzoekers van VUmc Amsterdam, UMC Utrecht, UMC Leiden, UMC Groningen en EMC Rotterdam. Hoofdonderzoekers zijn prof. Brenda Penninx (VUmc) en prof. Manon Hillegers (EMC). Het doel van het onderzoek is om depressie bij kinderen van ouders met stemmingsstoornissen:

  1. beter te begrijpen
  2. eerder te signaleren en
  3. het ontstaan van een depressie te voorkomen.

Risicofactor
De grootste risicofactor voor het ontstaan van depressie is het hebben van een ouder met een stemmingsstoornis. Meer dan 50 procent van kinderen van ouders met depressie of bipolaire stoornis ontwikkelt voor hun 35ste levensjaar zelf depressieve klachten. Kinderen van deze ouders zijn niet alleen erfelijk belast maar groeien ook op in een kwetsbare omgeving.

“We weten dat het hebben van een ouder met een stemmingsstoornis het risico verhoogd om zelf een depressie te ontwikkelen, zegt Dominique Maciejewski (VUmc), postdoctoraal onderzoeker van het MARIO project. “Tot nu toe hebben echter weinig studies onderzoek gedaan naar de onderliggende mechanismen van deze overdracht van ouder naar kind. Met ons project willen we meer te komen weten over waarom kinderen van ouders met stemmingsstoornissen een groter risico lopen om een depressie te ontwikkelen. Ook willen we uitzoeken waarom sommige kinderen geen depressieve stoornis ontwikkelen ondanks hun familiaire belasting.”

Screening en preventie
Naast het beter begrijpen van de intergenerationele overdracht van depressie, heeft het onderzoek  nog twee doelen. Brenda Penninx (VUmc), hoofdonderzoeker van het MARIO project:

“We willen een valide screeningsinstrument voor depressie ontwikkelen dat helpt om depressieve symptomen in kinderen van ouders met stemmingsstoornissen vroeg op te sporen en te signaleren en dat in de klinische praktijk kan worden geïmplementeerd. Verder willen wij een online preventie interventie ontwikkelen en evalueren of deze het ontstaan van een depressie in kinderen van ouders met stemmingsstoornissen kan voorkomen. Met dit project hopen wij de psychische  gezondheid van kinderen van ouders met stemmingsstoornissen te kunnen verbeteren.”

bron: Origineel

printen