Onderzoeken naar depressie

Door onderzoek te doen naar depressie kunnen we nieuwe behandelingen ontwikkelen en bestaande kennis uitbreiden. Ons onderzoek is alleen mogelijk met úw hulp. Doet u mee?

Overzicht van onderzoeken naar depressie

Bent u 50 jaar of ouder en hebt u slaapproblemen? Kunt u bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen, wordt u ’s nachts vaak wakker of juist ’s ochtends heel vroeg? Hebt u daarnaast ook last van somberheid? Of voelt u zich de ene keer goed en de andere keer weer niet? Dan kunt u meedoen aan een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor slaapproblemen.

De behandeling vindt plaats in een groep. We gaan samen kijken hoe negatieve gedachten invloed hebben op uw gevoel en uw gedrag. En daarna leert u hoe u met positieve gedachten dat gevoel kan veranderen. We weten al dat deze behandeling goed werkt bij jongere volwassenen. Nu willen wij onderzoeken of deze behandeling ook goed werkt bij mensen van 50 jaar en ouder. En of het beter is om de behandeling in een groep te doen.

Als u meedoet aan dit onderzoek, vragen we u om 1 keer per week naar onze locatie De Nieuwe Valerius te komen. De behandeling duurt ongeveer 2 uur per keer. In totaal komt u 10 keer. Voor en na de behandeling vragen we u om een paar vragenlijsten in te vullen. Sommigen van u gaan we ook interviewen over de slaapproblemen, de problemen met uw gevoelens, uw kwaliteit van leven en uw algemene gezondheid.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met Tanja Su of Mardien Oudega:

T 020-7885565 (polikliniek ouderenpsychiatrie)

polikliniekouderen@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Bent u 50 jaar of ouder en hebt u last van somberheid of ernstige stemmingswisselingen, zoals bij een bipolaire stoornis? Vergeet u vaak iets? Heeft u moeite om dingen te plannen? Of kunt u moeilijk uw aandacht ergens bij houden?

Dan kunt u meedoen aan BrainFit, een online training van uw geheugen. We gaan onderzoeken of deze training helpt om de klachten die we hierboven noemen, te verminderen.

Als u meedoet aan dit onderzoek kunt u thuis op uw eigen computer 3 keer per week uw geheugen gaan trainen. Dit doet u 8 weken lang. De training is in de vorm van een spel op de computer. Daardoor is het uitdagend en erg leuk om te doen. Het fijne is dat de training gespeeld kan worden op een moment dat het u goed uitkomt.

Om te onderzoeken of de training werkt, zullen we u voor en na de training vragen om een vragenlijst in te vullen en een test te doen. Van een aantal deelnemers willen we ook graag weten wat ze van de training vinden. We hopen natuurlijk dat de training goed werkt en dat we hem aan meer mensen kunnen geven.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met Margot Wagenmakers of Mardien Oudega:

T 020-7885565 (polikliniek ouderenpsychiatrie)

E  kenniscyclus@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Hebt u in de afgelopen maand vaak gedacht aan zelfdoding en bent u 18 jaar of ouder? Hebt u daarnaast last van een psychische stoornis? Dan kunt u zich aanmelden voor de GRIP-studie.

Bij deze studie wordt onderzocht of we uw gedachten over dood en zelfdoding, of gedrag dat hiermee te maken heeft, minder kunnen laten worden. Deelnemers die meedoen aan dit onderzoek houden dezelfde behandeling die ze al krijgen, bij dezelfde GGZ-instelling. De helft van hen krijgt daarnaast ook de extra behandeling die wij willen onderzoeken. Van tevoren weten we niet wie deze extra behandeling krijgt. Dat wordt namelijk door loting bepaald.

De behandeling leert mensen met gedachten over dood of zelfdoding, of gedrag dat hiermee te maken heeft, omgaan met de volgende vragen:

  • Hoe komt het dat ik een einde aan mijn leven wil maken?
  • Hoe kan ik omgaan met mijn gedachten over zelfdoding?
  • Hoe kan ik voorkomen dat ik mijzelf beschadig, of een einde aan mijn leven maak?

De oefeningen zijn gericht op:

  • omzetten van negatieve gedachten in gedachten die juist kunnen helpen;
  • veranderen van gedrag;
  • grip krijgen op negatieve gevoelens als somberheid, woede en angst.

De behandeling bestaat uit 12 wekelijkse sessies, naast de gewone behandeling. De behandeling wordt gegeven door een therapeut die hiervoor is opgeleid. Tijdens de studie vragen wij u op 4 momenten om een vragenlijst in te vullen. Voor iedere keer krijgt u een VVV-cadeaubon ten waarde van 15 euro.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie?

E: GRIP@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Bent u depressief en bent u tussen de 18 en 75 jaar oud? Bent u in de afgelopen twee maanden gestart met citalopram of sertraline (antidepressiva) of gaat u hier binnenkort mee starten? Dan kunt u meedoen aan het OPERA-monitor onderzoek. Als u deelneemt aan dit onderzoek, vragen we u om elke twee maanden een online vragenlijst in te vullen. Daarin vragen we onder andere hoe het met u gaat en kijken we of uw klachten al minder worden.

Aanmelden voor dit onderzoek kan via onze website: opera-project.nl. Het onderzoeksteam zal na aanmelding contact met u opnemen.

Deelnemers van het OPERA-monitor onderzoek die citalopram of sertraline gebruiken en bij wie de depressieve klachten al een tijdje veel minder of weg zijn, kunnen ook meedoen aan een vervolgonderzoek. Het OPERA-afbouw project gaat onderzoeken of het uitmaakt of je na herstel van een depressie vroeg of later stopt met antidepressiva. Wilt u meer weten? Kijk op opera-project.nl.

Hebt u nu een depressie of ooit een depressie doorgemaakt? Tijdens een depressie kosten dagelijkse activiteiten meer moeite dan normaal. Ook slaapt u misschien te weinig, of juist heel veel.

RADAR-CNS gaat activiteiten en slaap meten via apps op de smartphone en met de Fitbit, een bewegingsmeter. Dit doen we bij mensen die ooit een depressie hebben doorgemaakt. We willen onderzoeken of veranderingen in uw activiteiten en slaap kunnen voorspellen of u opnieuw depressieve klachten krijgt.

Als u deelneemt aan dit onderzoek, zult u ongeveer 2 jaar lang dag en nacht een Fitbit horloge dragen en krijgt u een aantal apps op uw telefoon geïnstalleerd. De apps werken alleen op een Android smartphone. Hebt u zelf geen Android, dan kunt u een smartphone lenen. Ook vragen wij u om elke drie maanden een online vragenlijst in te vullen. U bezoekt twee keer onze onderzoek locatie in Amsterdam (vlakbij het VUmc); één keer aan het begin en één keer aan het eind van het onderzoek.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op of bezoek onze website:

T 020-7885676

radar-cns@vumc.nl  

Website: www.radar-cns.org/depressie-amsterdam

Elektroconvulsietherapie (ECT) is een goed werkende behandeling voor ernstig depressieve stoornissen. Vooral ouderen kunnen na een behandeling tijdelijk last hebben van verwardheid en geheugenproblemen. In dit onderzoek kijken we of een pleister met het medicijn rivastigmine helpt om verwardheid na een ECT-behandeling te voorkomen.

Start u binnenkort met een ECT-behandeling? Als u aan dit onderzoek meedoet, krijgt u 2 extra vragenlijsten en een lichamelijk onderzoek. Ook maken we een hersenscan en een hersenfilmpje. Tijdens de ECT-behandeling krijgt u de ene week een pleister met rivastigmine en de andere week een lege pleister, een placebo, zodat we goed kunnen kijken welk effect het medicijn heeft.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met Didi Rhebergen of Eric van Exel, van de afdeling ouderen:

020 788 5565

Bent u vaak somber en merkt u dat uw dag- en nachtritme dan in de war raakt? En bent u tussen de 20 en 80 jaar oud? Dan is meedoen aan het SPIRIT-onderzoek misschien iets voor u.

Als u meedoet aan SPIRIT krijgt u 10 weken lang 2 keer per week therapie in een groep. Dat kan in Amsterdam (locatie De Nieuwe Valerius) of in Hoofddorp (locatie Spaarnepoort).

Het doel van deze therapie is:

  • Het verbeteren van uw dagelijkse ritme. Hoe slaapt u, hoe ziet uw dagelijkse structuur eruit en hoe kunt u dit bijhouden en verbeteren?
  • Beter leren omgaan met gebeurtenissen in uw dagelijks leven zodat ze uw ritme niet verstoren.

Als u meedoet aan het onderzoek vragen we u aan het begin en aan het eind van de behandeling om een vragenlijst in te vullen. Ook gaan we met u in gesprek. We kijken of de behandeling u geholpen heeft en vragen u wat u van de behandeling vond.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op:

020 788 5565 (Amsterdam)
023 890 3100 (Hoofddorp)
secretariaatpoliouderendnv@ggzingeest.nl (veilig e-mailen)

Voelt u zich vaak somber en bent u tussen de 20 en 55 jaar oud? Dan kunt u meedoen aan ons hersenscan-onderzoek. Ook als u geen psychische klachten hebt kunt u meedoen aan dit onderzoek.

In de URIS studie bekijken we met een hersenscan (MRI-scan) of de hersenen van mensen met en zonder depressieve klachten van elkaar verschillen. Door meer kennis over veranderingen in de hersenen bij een depressie hopen we de behandeling van depressie te verbeteren.

Het onderzoek duurt ongeveer 4 uur verdeeld over twee dagen en zal plaatsvinden in Amsterdam. De eerste onderzoeksdag vindt plaats bij GGZ inGeest, locatie Oldenaller. Bij dit onderzoek nemen we bloed af, gaan we u interviewen en vragen we u om een vragenlijst in te vullen. De tweede onderzoeksdag vindt plaats in het Spinoza Centrum (vlakbij het AMC). Daar wordt de MRI-scan gemaakt. Als u deelneemt aan het onderzoek, ontvangt u na afloop een vergoeding van 60 euro plus reiskostenvergoeding. Ook krijgt u een plaatje van uw eigen hersenen.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact met op met Moji Aghajani.

T: 06-39666697

E: M.Aghajani@amsterdamumc.nl

Contact

Hebt u vragen over meedoen aan onderzoek? Stuur ons dan een e-mail:

onderzoek@ggzingeest.nl (veilig e-mailen)