Onderzoeken naar angst

Door onderzoek te doen naar angst kunnen we nieuwe behandelingen ontwikkelen en bestaande kennis uitbreiden. Ons onderzoek is alleen mogelijk met úw hulp. Doet u mee?

Overzicht van onderzoeken naar angst

Dwangklachten kunnen een grote negatieve invloed hebben op uw leven of dat van uw naaste. Bij ernstige dwangklachten spreken we van een obsessieve compulsieve stoornis (OCS).

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is op dit moment de standaardbehandeling bij dwangklachten. “Exposure” is onderdeel van deze behandeling. Dat betekent dat u dingen gaat doen die u juist erg moeilijk vindt of waar u angstig van wordt. Voor sommige patiënten werkt CGT goed, maar er zijn ook patiënten die dit te beangstigend vinden of bij wie het niet zo goed werkt. Voor hen is een nieuwe behandelmethode zonder exposure ontwikkeld: IBA (Interference Based Approach).

In de IBA-behandeling leert u om te gaan met de zuigkracht die er van dwang uit gaat. Het doel is, dat u zelf leert om vast te stellen of alles in orde is. Er is dan geen reden meer om allerlei veiligheidsmaatregelen te nemen of dingen op een dwangmatige manier te doen.

Wij willen bij GGZ inGeest onderzoeken of de IBA behandeling net zo goed werkt als CBT, de gebruikelijke therapie. Dat doen we samen met GGZ Centraal. Bij sommige deelnemers maken we ook een hersenscan om te kijken of de behandeling invloed heeft op de hersenen. U kunt zelf kiezen of u mee wilt doen aan dit extra hersenscan-onderzoek.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op:

arriba@ggzingeest.nl

Website: www.arriba-studie.nl

Hebt u last van een dwangstoornis? Van gedachten die u eigenlijk niet wilt hebben? En hebt u al eens medicijnen of therapie geprobeerd, maar hielpen die niet genoeg? Dan kunt u misschien meedoen aan het TIPICCO-onderzoek.

Dit onderzoek test een nieuwe behandeling voor dwangstoornissen en de gedachten die daar bij horen. Naast therapie krijgt u magnetische stroomstootjes in uw hersenen. Dat gebeurt van buitenaf met een ronddraaiende spoel.

In TIPICCO worden drie manieren onderzocht waarmee we stroomstootjes geven. We kijken welke manier de beste gevolgen heeft.

Als u meedoet aan dit onderzoek krijgt u 8 weken lang een behandeling van therapie en magnetische stroomstootjes. Voor, tijdens en na de behandeling wordt u geïnterviewd en vragen we u een vragenlijst in te vullen. Ook onderzoeken we tussendoor steeds uw zenuwstelsel, maken we een hersenscan en een hersenfilmpje.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Lees de informatiebrief of kijk op de website.

Website: www.tipicco.nl

Hebt u vaak last van levendige herinneringen aan een vervelende of heftige ervaring en roept dit veel angst op? Dan kan het zijn dat u last heeft van PTSS, een posttraumatische stress-stoornis. Voor sommige mensen werkt een behandeling met EMDR goed om deze klachten te verlichten.

Bij EMDR praat u over uw nare herinneringen terwijl de therapeut snel een stokje voor uw ogen heen en weer beweegt. Daardoor wordt de herinnering minder sterk. Wij gaan onderzoeken of deze behandeling nog beter werkt als we het effect proberen te versterken tijdens de slaap. Slaap is namelijk belangrijk voor het opslaan van herinneringen en het verwerken van emoties.

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u een diagnose PTSS hebt en behandeld gaat worden met EMDR. Het onderzoek zal plaatshebben voordat de behandeling bij GGZ inGeest begint. Tijdens het onderzoek krijgt u onder andere één behandelsessie met EMDR door een ervaren therapeut. Daarna blijft u slapen op het slaapcentrum. Voor en na de behandelsessie krijgt u een hersenscan (MRI), zodat we uw hersenactiviteit kunnen meten. Na deelname aan de studie zult u starten met de eigenlijke EMDR behandeling. Als dank voor uw deelname aan dit onderzoek krijgt u cadeaubonnen ter waarde van 175 Euro.

Wilt u meedoen of meer informatie? Neemt dan contact op met Christa van der Heijden.

06 256 949 14
traumabehandelentijdensslaap@vumc.nl

www.traumabehandelentijdensslaap.nl

Foto Anna 2015

Onderzoek doen geeft verdieping in mijn werk als psycholoog. Ik deel de kennis uit onderzoek naar angst met mijn collega’s op de werkvloer en kan vragen uit de praktijk gebruiken in mijn onderzoek. Dat maakt deze combinatie zo boeiend!

Anna Muntingh, psycholoog en onderzoeker

Contact

Hebt u vragen over meedoen aan onderzoek of wilt u meer informatie? Mail ons dan.

onderzoek@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)