Andere onderzoeken

U kunt ook meedoen aan onderzoek als u ouder bent dan 60 en problemen hebt met uw geheugen. Of als u een bipolaire stoornis hebt, of dwangklachten.

Overzicht van overige onderzoeken

Behalve onderzoeken naar depressie en angst doen we ook andere onderzoeken.

Bent u 50 jaar of ouder en hebt u slaapproblemen? Kunt u bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen, wordt u ’s nachts vaak wakker of juist ’s ochtends heel vroeg? Hebt u daarnaast ook last van somberheid? Of voelt u zich de ene keer goed en de andere keer weer niet? Dan kunt u meedoen aan een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor slaapproblemen.

De behandeling vindt plaats in een groep. We gaan samen kijken hoe negatieve gedachten invloed hebben op uw gevoel en uw gedrag. En daarna leert u hoe u met positieve gedachten dat gevoel kan veranderen. We weten al dat deze behandeling goed werkt bij jongere volwassenen. Nu willen wij onderzoeken of deze behandeling ook goed werkt bij mensen van 50 jaar en ouder. En of het beter is om de behandeling in een groep te doen.

Als u meedoet aan dit onderzoek, vragen we u om 1 keer per week naar onze locatie De Nieuwe Valerius te komen. De behandeling duurt ongeveer 2 uur per keer. In totaal komt u 10 keer. Voor en na de behandeling vragen we u om een paar vragenlijsten in te vullen. Sommigen van u gaan we ook interviewen over de slaapproblemen, de problemen met uw gevoelens, uw kwaliteit van leven en uw algemene gezondheid.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met Tanja Su of Mardien Oudega:

T 020-7885565 (polikliniek ouderenpsychiatrie)

polikliniekouderen@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Bent u 50 jaar of ouder en hebt u last van somberheid of ernstige stemmingswisselingen, zoals bij een bipolaire stoornis? Vergeet u vaak iets? Heeft u moeite om dingen te plannen? Of kunt u moeilijk uw aandacht ergens bij houden?

Dan kunt u meedoen aan BrainFit, een online training van uw geheugen. We gaan onderzoeken of deze training helpt om de klachten die we hierboven noemen, te verminderen.

Als u meedoet aan dit onderzoek kunt u thuis op uw eigen computer 3 keer per week uw geheugen gaan trainen. Dit doet u 8 weken lang. De training is in de vorm van een spel op de computer. Daardoor is het uitdagend en erg leuk om te doen. Het fijne is dat de training gespeeld kan worden op een moment dat het u goed uitkomt.

Om te onderzoeken of de training werkt, zullen we u voor en na de training vragen om een vragenlijst in te vullen en een test te doen. Van een aantal deelnemers willen we ook graag weten wat ze van de training vinden. We hopen natuurlijk dat de training goed werkt en dat we hem aan meer mensen kunnen geven.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met Margot Wagenmakers of Mardien Oudega:

T 020-7885565 (polikliniek ouderenpsychiatrie)

E  kenniscyclus@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Bent u 60 jaar of ouder en hebt u een bipolaire stoornis? Hebt u problemen met concentreren, onthouden, plannen of problemen oplossen? Dan is meedoen aan Brain Train misschien iets voor u.

Als u meedoet aan Brain Train krijgt u 12 weken lang 2 keer per week training in een groep:

  • de ene keer krijgt u een training waarin u oefeningen doet met bewegen én waarin u leert hoe u dingen beter kunt onthouden of zich beter kunt concentreren. Deze trainingen duren samen 2,5 uur.
  • de andere keer doet u alleen oefeningen met bewegen. Dit duurt 1,5 uur.

Wij willen onderzoeken of deze training goed werkt en of u er tevreden over bent. Daarom komt u ook 3 keer langs bij de onderzoekers. Een bezoek duurt maximaal 2 uur. Tijdens uw bezoek:

  • vult u vragenlijsten in over hoe u zich voelt
  • doen we een geheugenonderzoek
  • vult u een vragenlijst in over wat u van Brain Train vindt

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met Annemiek Dols of Sigfried Schouws:

020 799 5565
bipolair60+@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Bent u ouder dan 50 en hebt u een bipolaire stoornis? Dan kunt u meedoen aan onderzoek. Uit Amerikaans onderzoek weten we dat 50-plussers met een bipolaire stoornis meer en andere zorg nodig hebben dan jongere volwassenen. We doen onderzoek zodat we onze zorg aan kunnen passen aan wat u wilt en nodig hebt.

Als u meedoet aan dit onderzoek vragen we u om bepaalde gegevens met ons te delen voor onderzoek. Dat zijn gegevens die we voor uw behandeling al verzamelen, bijvoorbeeld:

  • uw leeftijd
  • of u eerder psychiatrische behandeling hebt gehad
  • een overzicht van medicijnen die u slikt
  • of u lichamelijke gezond bent
  • uitslagen van bloedonderzoek, geheugenonderzoek en scans

Ook vragen wij u om een paar vragenlijsten in te vullen. U mag zelf bepalen of u meedoet.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met Annemiek Dols of Max Stek:

020 799 5565
bipolair60+@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Moet u steeds bepaalde dingen doen of herhalen van uzelf? Het Intensieve Exposure Programma (IEP) is een korte behandeling voor als u ernstige dwangklachten hebt. U oefent 6 hele dagen thuis onder begeleiding van een therapeut. Ook moet u zelf oefeningen doen. Als u een partner en kinderen hebt, betrekken we hen ook bij de behandeling.

We onderzoeken of intensieve therapie (IEP) beter helpt dan de gebruikelijke (wekelijkse) behandeling bij dwangklachten.

Contact

Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met Karin Remmerswaal:

k.remmerswaal@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Dols_Annemiek3_vierkant

Het is belangrijk dat we onderzoek doen bij onze eigen patiënten. Veel richtlijnen voor behandeling zijn gebaseerd op onderzoek uit het buitenland of bij patiënten jonger dan 60 jaar. En dat sluit niet aan bij onze patiënten op de afdeling ouderenpsychiatrie.

Annemiek Dols, psychiater en senior onderzoeker op de afdeling ouderenpsychiatrie

Contact

Hebt u vragen over meedoen aan onderzoek of wilt u meer informatie? Mail ons dan.

onderzoek@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)