Judith van der Horst schrijft aangrijpend boek over depressie, autisme en Schematherapie

In haar boek Wonderlijke taal der emoties – Depressie, autisme, Schematherapie in de paktijk beschrijft Judith haar overlevingstocht. Op het pad van haar worsteling met depressie en autisme komt zij naasten, behandelaren, lotgenoten, therapieën, diagnoses, medicijnen, crisisopname en boekenwijsheid tegen. Op indringende en soms humoristische wijze laat zij ons kennismaken met haar wereld van gedachtenkronkels. Met behulp van schematherapie komt Judith er achter dat zij de taal der emoties niet beheerst. Hierdoor kan zij geen verbinding met zichzelf en de omgeving maken. Dit leidt tot uitputting, boosheid, frustratie, wanhoop en een sterke doodswens. Judith beschrijft hoe zij stapje voor stapje de wonderlijke taal der emoties leert begrijpen. Aan de hand van talrijke voorvallen uit haar leven laat zij zien hoe depressie zich kan manifesteren. De interviews, die zij met naasten en behandelaren hield, zijn pijnlijk eerlijk en geven inzicht in welke impact depressie op de omgeving kan hebben. Haar grootste wens is dat het beheersen van deze wonderlijke taal der emoties leidt tot een vrijer en blijer leven, met meer verbinding tussen hoofd en hart.

Judith over haar boek: “Ik schreef het boek in eerste instantie omdat ik de kans wilde om mijn complete verhaal (mijn ‘waarheid’, zoals ik dat zag) te vertellen aan mijn naasten. Eigenlijk wilde ik een soort ‘gebruiksaanwijzing’ van mezelf maken voor anderen en mijzelf, in de hoop beter begrepen te worden en mezelf beter te begrijpen. Daar kwam de wens bij om ook het perspectief van mijn naasten en behandelaren te laten zien, omdat ik zelf nieuwsgierig was naar hun kant en omdat ik denk dat het ook inzichtgevend is.

Ik hoop dat mijn verhaal inzicht geeft aan anderen. Zowel vanuit het cliëntenperspectief als dat van naasten en behandelaren.”