Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS)

Met behulp van magnetische pulsen wordt het brein op specifieke plekken gestimuleerd. Van deze plekken is bekend dat deze bijdragen aan het aanwezig zijn van de psychische klachten. Door herhaalde stimulatie kunnen de klachten verminderen.

Wat is rTMS?

Bij repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS) dienen we een reeks korte magnetische pulsen toe door uw schedel heen, gericht op bepaalde delen van uw hersenen (“repetitieve” = herhalende, “trans” = door; “cranium” = schedel). Deze golven kunnen de hersenen meer of minder actief maken en communicatie tussen bepaalde hersengebieden verbeteren. Wanneer iemand depressief is heeft dat deels te maken met een ontregeling in die delen van de hersenschors. Door rTMS kan de activiteit daarvan positief worden beïnvloed. rTMS is verder een behandeling die relatief weinig belastend is en weinig bijwerkingen kent.

Voordelen van de behandeling

rTMS is een veilige behandeling en de voordelen ervan, in verhouding tot de risico’s of nadelen, zijn aanzienlijk groter. 30% van de patiënten met een therapie resistente depressie, hebben na de behandeling geen klachten (remissie) na een volledige rTMS behandeling. Dit ten opzicht van ongeveer 10% van bij patiënten waarbij de anti depressieve medicatie gecontinueerd wordt. Daarnaast is het aantal bijwerkingen ten opzichte van anti-depressieve medicatie of ECT, relatief gering.

rTMS is tijdsintensief; 5 dagen per week langskomen, gedurende 5 weken lang. Hoofdpijn en lokale irritaties op de plek van stimulatie komt vaak voor, al zijn deze over het algemeen na 1 week sterk verminderd of helemaal verdwenen.

Hoe lang duurt een behandeling?

De behandeling duurt gemiddeld 25 min. Daarnaast is tijd nodig om de rTMS behandeling goed voor te bereiden; hierdoor bent u in totaal 45 minuten kwijt.

Gemiddeld krijgt u 5 weken lang, 5 dagen per week een behandeling.

DD554889

rTMS in beeld

Het bepalen van de juiste coördinaten voor de behandeling

DD554490

rTMS in beeld

Het bepalen van de motor treshold

Voor wie is rTMS?

rTMS is een behandeling voor mensen die lijden aan een depressieve stoornis of een bipolaire stoornis met een depressie. Wanneer behandelingen met medicatie en psychotherapie geen verbetering laten zien, kan rTMS de volgende behandelstap zijn.

U bespreekt met uw behandelaar of rTMS een geschikte behandeling voor u is.

Onderzoek naar rTMS

Bij GGZ inGeest is onderzoek gecombineerd met regulier behandeling een vanzelfsprekend, zeker ook bij de afdeling neuromodulatie. Alle onderzoeken worden volgens wet en regelgeving vormgegeven en voldoen aan de eisen van de medisch-ethische toetsingscommissies.

Meer informatie over onderzoek bij rTMS.

Aanmelden voor rTMS

Uw behandelaar kan u verwijzen en aanmelden voor rTMS.

Meer informatie

Hebt u vragen over rTMS of wilt u er advies over? Neem contact op met onze afdeling:

020 3016 953
E tms@ggzingeest.nl (tip: veilig e-mailen)

Lees meer in onze folder: